Pärnu Postimees võitis tulehakatuse konkursi

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees sobib pärast läbilugemist hästi tule süütamiseks.
Pärnu Postimees sobib pärast läbilugemist hästi tule süütamiseks. Foto: Urmas Luik

ETV saade “Ringvaade” kiitis neljapäeval Eesti vanimat ajalehte Pärnu Postimees, mida tasub tellida hea sisu kõrval sellepärastki, et lehega on hea pliidi alla tuld teha.

Reporter Jüri Muttika tegi saates “Ringvaade” katse, milline meediaväljaanne sobib kõige paremini tulehakatuseks. Testi konkurentsituks võitjaks tuli 1857. aastast ilmuv Pärnu Postimees.

“Arvan, et ta on pidanud meediamaastikul nii kaua vastu, sest Pärnu Postimehega on väga lihtne tuld kaminasse või pliidi alla teha,” kiitis Muttika. “Hommikul leht loetud ja õhtul läheb ta ahju. Üha kallinevate küttehindade ajastul on kergendav teada, et ajaleht põleb ka 21. sajandil.”

Muttika hindas koos trükikoja Printall paberiplaneerija Jan Jaanusega meediaväljaannete paberit ja spetsialist laitis enamiku Eestis ilmuvatest väljaannetest tulehakatusena maha.

Nii ei sobi pliidi alla tule tegemiseks klantspaberil väljaanded ega näiteks üleriigilised suured lehed, mis on vähemalt osaliselt trükitud kriitpaberile. “Läikival paberil on keemilist massi niipalju sees, et see lihtsalt ei põle,” seletas Jaanus.

Rusikareegel olevat, et mida valgem paber, seda vähem leidub selles puitu ja rohkem kriiti ning kriidi tikuga süütamine on üsna lootusetu ettevõtmine.

Samal ajal teenisid Pärnu Postimehe kõrval kiitust teisedki maakonnalehed, mis ilmuvad Pärnu lehega sarnasel paberil.

Pärnu Postimees omalt poolt soovitab kasutada läbiloetud ajalehte veel näiteks märjal ajal jalanõude kuivatamiseks, akende pesemiseks või remondi ajal maha laotamiseks. Kindlasti leiab heal paberil ilmuvale lehele veel muudki kasulikku rakendust.

Pärnu Postimehe aastatellimusega saab koju umbes kümme kilogrammi vajalikku paberit, mida võib pärast läbilugemist kasutada mitmel moel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles