Riik kutsub üles testima ohuteavituse lühisõnumit (2)

PP
Copy
Tegelikku ohtu testsõnumite saamise ajal ei ole.
Tegelikku ohtu testsõnumite saamise ajal ei ole. Foto: Siseministeerium

Riigiasutused soovivad katsetada ohuteavituse lühisõnumi edastuse toimimist ja arusaadavust sõnumite saatmise teel vabatahtlikele.Tulevikus hakatakse teateid saatma sündmuste korral, mis ohustavad elu, tervist ja riigi julgeolekut.

Siseministeeriumi asekantsler Viola Murd ütles, et ohuteavituse kvaliteetseks arendamiseks vajatakse infot selle kohta, kui kiiresti inimesed sõnumit märkavad ja kui hästi selle sisu mõistavad. “Kutsume inimesi üles ohuteavituse sõnumit katsetama ja selle kohta tagasisidet andma. Oluline on teada, et tegelikku ohtu testsõnumite saamise ajal piirkonnas ei ole ja inimesed ei pea ohutuse pärast muret tundma,” lisas Murd.

Tulevikus saadetakse elu, tervist või riigi julgeolekut ohustavate sündmuste puhul ohualal viibivate inimeste mobiiltelefonidele lühisõnum. Sellised sündmused on näiteks tulekahju, massiline korratus ja ohtlik toit.

Ohuteavituse katsetamisel saab osaleda vabatahtlikkuse alusel. Testimisele järgneb uuring, et selgitada välja sõnumi arusaadavus, kohale jõudmise ja märkamise aeg. Katsetamine on osalejatele anonüümne. Uuringus osalemiseks saab anda nõusoleku siseministeeriumi kodulehe kaudu või siin.

Testsõnumeid saadetakse ning tagasisidet kogutakse selle aasta 28. novembrist 10. detsembrini. Uuringus osalejate vahel loositakse välj kümme komplekti nädalast kriisivaru.

Lühisõnumite edastamise süsteemi arendamisel osalevad siseministeerium ja häirekeskus koos majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning riigi infokommunikatsiooni sihtasutusega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles