Pärnumaa talu jõudis riigi parimate mahetootjate sekka

Pärnu Postimees
Copy
Tori siidritalu siidrid. Foto on illustratiivne.
Tori siidritalu siidrid. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Tori-Jõesuu siidri- ja veinitalu pälvis tänavusel parima mahetootja ja -toote konkursil tunnustuse parima mahetootja arvestuses, kus Pärnumaa ettevõte hinnati teise koha vääriliseks.

Žürii märkis, et Soomaal tegutsevas talus, mida juhib Karmo Haas, on rajatud mitmekesise sordivalikuga puuviljaaed, otsitakse vanu sorte, poogitakse istikuid. Aiasaadusi väärindab talu kohapeal peamiselt siidriks. Samuti reklaamib mahe- ja väiketootmist oma ettevõttes.

Parima mahetootja tiitli teenis Siim Sooääre ettevõte Saare Maakari Saaremaalt. Sooäär kasvatab ohustatud tõugu Eesti maakarja lehmi ja väärindab toorainet kvaliteetseks toodanguks.

Tänavune parim mahetoit on Minna Sahvri marmelaad tumedas šokolaadis “Rabade maitsed” ja parim mahejook Eco Flora mahe metsmustika-mustasõstraglögi.

Hindamiskomisjoni esimehe Angelica Udekülli sõnutsi iseloomustavad 2022. aasta konkurssi märksõnad “Tagasi juurte juurde” ja “Tervis toidust”.

“Konkursil osalenud toodete hulk tundus suurem ja põnevam kui kunagi varem, seda eelkõige tänu jookide kategooriasse kuuluvate toodete rohkusele. Lisandunud on põnevaid uusi tegijaid. Väärikalt on esindatud nii ehedad piimasaadused, aiasaadused kui metsaandidest valmistatud, tervist toetavad tooted,” selgitas Udeküll ja täpsustas, et märgata on uut suundumust.

“Põneva trendina märkasime funktsionaalseid tooteid ja seda mitte üksiktoodete, vaid mitmel puhul terviksarjana, näiteks siirupite sari või Öuna joogid. Silma rõõmustasid läbimõeldud kujundusega ja esteetilised pakendid, mis tõmbavad kindlasti tarbijate tähelepanu ja teevad suurepärased tooted veel ahvatlevamaks,” leidis Udeküll, kelle kinnitusel pole puhtad maitsed ega autentsed tooted samuti kuhugi kadunud. “Žürii pidas auhinna vääriliseks seekord mitut igapäevasele toidulauale kuulujat, mis küpsemas eas hindajatele tõid meelde lapsepõlvest tuttavad maitsemälestused. Näiteks toorpiim, Äntu kana või puhta maitsega mahlad,” loetles hindamiskomisjoni esimees.

“Mul on hea meel, et mahetooted on järjest enam populaarsust kogunud ja meil on palju edumeelseid tootjaid. Sel sügisel alustasime programmiga, kus võimaldame lasteaedadel ja koolidel senisest enam mahetoitu pakkuda,” ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Minister märkis, et muutunud toidujulgeoleku olukorras on väga tähtis ennast põhitoiduainetega ise varustada ja mahetoodetel on siin tähtis roll. “See, mis praegu tundub meile kallis, võib olukorra muutudes ja meie teadmiste kasvades olla hoopis odav,” lausus ta.

Parima mahetootja ja -toote võistlus toimus 12. korda. Seda korraldab maaeluministeeriumi tellimusel Eesti mahepõllumajanduse sihtasutus koostöös mahepõllumajanduse koostöökoguga.

Konkursi tulemused

Parimad mahetootjad

Parim mahetootja  – Siim Sooäär, kelle Saare Maakari OÜ tegutseb Saaremaal, ettevõtte tegevusala on ohustatud tõu – Eesti maakarja lehmade kasvatamine ja tooraine väärindamine kvaliteetseks toodanguks. Talus on väikse peretalu tootmismudel, kus tähtsal kohal peretraditsioonide jätkamine.

II koht – Karmo Haas, kelle Tori-Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ tegutseb Pärnumaal. Talus on rajatud mitmekesise sordivalikuga puuviljaaed, toimub vanade sortide otsimine, ise pookimine. Puuviljaaia toodangut väärindatakse  kohapeal peamiselt siidriks. Samuti promob talu mahe- ja väiketootmist oma ettevõttes.

III koht – Margo Kütt, kelle ettevõte MK Loodusravi OÜ tegutseb Viljandimaal. Talus on maitse- ja ravimtaimekasvatus väga heal tasemel, toimub maitse- ja ravimtaimede toodangu väärindamine, tootearendus.

Parimad mahetoidud

Parim mahetoit – Minna Sahver OÜ Rabade Maitsed, marmelaad tumedas šokolaadis. Väga hea idee meie loodusväärtuste esiletõstmisel, valitseb toote ja disaini kooskõla, suurepärast ja omapärast maitset.

II koht – Äntu Mõis OÜ Kikerikii mahebroileri rinnafilee vaakumpakendis. Kvaliteetsest toorainest toode käepärases pakendis. Esimene linnuliha turuletooja, täidab väga suure lünga maheturul.

III koht – Metsavenna Turismitalu OÜ Juust Raclette. Eesti punase karja piimast (toodetud oma ettevõttes) valmistatud kvaliteetne prantsuspärane juust, mis rikastab toidulauda.

Parimad mahejoogid

Parim mahejook – Eco Flora OÜ mahe metsmustika-mustasõstraglögi. Väga hea marjane põhjamaine maitse ja suurepärane disain.

II koht – Mahlametsa OÜ Õuna-rabarberimahl. Tasakaalus maitsega, toredas funktsionaalses pakendis igapäevatoode.

III koht – Pung OÜ ÕIE kihisev angervaks. Loodusmaastike taime suurepärane väärindamine, meeldiv maitse, suve lõhnad, väga ilus tootega kooskõlas pakend.

Eriauhinnad

Tootja-töötleja koostöö auhind– Saaregurmee OÜ sügavkülmutatud kalkunilihapüree kuubikud. Hea koostöö kodumaisest toorainest beebitoidu valmistamisel: mahetootja hakkas tänu töötleja soovile kalkuneid kasvatama.

Laialdaste kulinaarsete võimalustega uudne toode – Must Küüslauk OÜ musta küüslaugu õisik. Tunnustus küüslaugu väärindamise eest kulinaarselt lõputute kasutusvõimalustega väekaks tooteks.

Kodumaise viinamarjaveini turuletooja – Veinimäe OÜ viinamarjavein Sulbi Punane. Kodumaisest viinamarjast on õnnestunud toota ilus paks tummine vein, mida toetab kooskõlas disain.

Parim toidulisand – Korilane Nordic OÜ, Silmad & Nägemine, metsmustikaekstrakt. Kodumaisest toorainest väga hea disaini ja turundusega toidulisand.

Ehe naturaalne toode – Mätiku Talumeierei OÜ toorpiim. Kvaliteetsest oma toorainest ja puhta maitsega traditsiooniline toode.

Ehe naturaalne toode – Metsavenna Turismitalu OÜ kohupiim. Kvaliteetsest oma toorainest, happemeetodil valmistatud pehme autentne kohupiim.

Mustasõstramahla toiduslisandiks väärindamise auhind – MK Loodusravi OÜ siirupite tooteseeria. Tunnustus kodumaise tooraine tervist turgutava toidulisandiks väärindamise eest.

Toote õnnestunud kontseptsioon ja hea ekspordipotentsiaal – Lojal OÜ, MÖM Metsik Ökomesi, tooteseeria. Valik eri maitsetega mett mõnusas, käepärases mugavuspakendis, disain tootega heas kooskõlas.

Andmed: Eesti mahepõllumajanduse sihtasutus ja mahepõllumajanduse koostöökogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles