Video Politsei pidas kinni seitse Eestisse ebaseaduslikult sisenenud Iraani kodanikku

Pärnu Postimees
Copy

Eile tabasid politseinikud Pärnumaal Riia–Tallinna liinibussi reisijaid kontrollides seitse Eestis ebaseaduslikult viibinud Iraani kodanikku, kes olid Euroopa Liitu sisenenud Valgevene kaudu. Politseinikud pidasid iraanlased kinni.

7. märtsil kella 12.30 ajal kontrollis politseipatrull Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel Lemmes Riiast Tallinna sõitva bussi reisijaid, mille käigus tuvastasid politseinikud seitse Iraani kodanikku, kes olid Eestisse sisenenud ebaseaduslikult. Tegu oli kahe perekonnaga: 33aastane mees ja 32aastane naine koos kolmeaastase lapsega ning 45aastased mees ja naine ühes 12aastase poja ja 17aastase tütrega.


Politsei pidas esmalt bussi kinni küll Lemme parklas, aga nagu videost näha, juhatasid nad Iraani kodanikud bussist välja Pärnus Riia maanteel. Nii oli logistiliselt otstarbekas: politsei sai nad otse üle tee politseijaoskonda viia.

“Iraanlased esitasid meile kontrolliks Läti varjupaigataotlejate keskuse rahvusvahelise kaitse taotleja kaardid. Tuvastasime, et tegemist on Iraani kodanikega, kes samast keskusest veebruari keskpaigas omavoliliselt lahkusid. Läti kolleegid teatasid meile nende lahkumisest kohe ja nüüd õnnestus meil samad isikud pistelise Schengeni sisepiiri kontrolli käigus tabada,” rääkis Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters.

Iraanlased võeti bussilt maha Riia maanteel.
Iraanlased võeti bussilt maha Riia maanteel. Foto: Kuvatõmmis Videost

Politseiniku sõnutsi tulid pered mullu Iraanist Moskvasse, sealt liikusid nad edasi Valgevenesse, kust võtsid ette jalgsiteekonna Lätti. Valgevene-Läti piiri ületasid iraanlased läinud aasta 3. detsembril ja seejärel paigutati nad varjupaigataotlejate keskusse. “Eestisse tulid iraanlased endi selgitusel puhkama, aga tõenäoliselt oli nende reisisihtmärk Skandinaavia,” lisas Peters.

Politsei koostas iraanlastele ettekirjutused Eestist lahkumiseks ja teeb Läti kolleegidega koostööd iraanlaste tagasisaatmiseks Lätti.

2. märtsil tabas politsei Pärnumaal pistelist Schengeni sisepiiri kontrolli tehes taksost kolm ebaseaduslikult Eestisse sisenenud Iraagi kodanikku, kes tulid samuti Lätist varjupaigataotlejate keskusest. Tegemist oli perekonnaga – lapseootel naine, isa ja laps – ning nemad on tänaseks juba Lätti tagasi saadetud.

Taolisi kontrolle teeb politsei edaspidigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles