Ettevõtjate arvamused öörahu lühendamise suhtes lähevad lahku

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitu kesklinna ettevõtjat on selle vastu, et lubada suvel Rüütli tänaval pidutseda kella 2ni öösel.
Mitu kesklinna ettevõtjat on selle vastu, et lubada suvel Rüütli tänaval pidutseda kella 2ni öösel. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse välja käidud mõte lühendada suvel kesklinnas ja ranna rajoonis öörahu on löönud kohalikud ettevõtjad kahte leeri: ühed on mõttega igati nõus, teised peavad ideed äri hävitavaks.

Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna arenguteenistuse juhataja Anneli Lepp käis neljapäevases Pärnu Postimehes välja, et kesksuve nädalavahetustel võiks kesklinnas ja ranna rajoonis öörahu kehtida 2–6 senise 24–6 asemel.

“Meie soov oli esmalt algatada diskussioon, otsuseid ju vastu võetud ei ole,” selgitas Lepp. “Et leida hea lahendus, ongi vaja ära kuulata nii elanike, ettevõtjate kui külastajate arvamused. Linnavalitsus ei soovi kuritegevuse kasvu või propageerida alkoholi tarbimist noorte hulgas. Suviseid meelelahutusüritusi saab korraldada ka koordineeritult ja turvaliselt.”

Lepa väitel eeldab öörahu lühendamine koostööd ettevõtjate, elanike ja linnavalitsuse vahel.

Hotell sulges müra tõttu uksed

Victoria hotelli juhataja Enn Rand teatas, et nende ettevõte lõpetas Rüütli tänaval Bristoli hotelli pidamise, sest tänaval hommikuni kestev läbu muutis majutusteenuse osutamise võimatuks.

“Majutasime eakamaid inimesi ja peresid, kellele seal ööbimine oli katastroof,” põhjendas Rand. “Läbu käis tänaval kella seitsmeni hommikul ja neid ei peatanud mitte miski. Kui see muudetakse veel ametlikuks, et tänaval võib pidu kesta öösel kella kaheni, võib kesklinnas majutusteenuse osutamise üldse lõpetada.”

Ranna seletusel tekitab Hommiku tänavalt kostev müra Victorialegi mitmeid probleeme.

“Me ei saa korraldada näiteks retoranis rahulikke klaveriõhtuid, sest see tänavalt kostev ühemehebänd tapab selle ära,” avaldas ta arvamust. “Mul ei ole midagi melu vastu ja tore, kui tänav elab, aga seda asja ei saa lasta äärmusesse. Kui lubatakse kaheni pidutseda, läheb seal asi täiesti käest.”

Scandic Rannahotelli juhataja Kadi Saluoks märkis, et rannapromenaadi ja klubi Sunset melu häirib hotelli kliente suviti juba praegu. Nii ei kujuta temagi ette öörahu lühendamist.

“Rannaalal kannab meri õhtul väga hästi müra edasi,” põhjendas Saluoks. “Kõige enam on olnud probleeme just Sunsetist ja promenaadi äärde jäävatest õlletelkidest ning surfiklubidest kostva müraga.”

Rannahotelli juhataja lisas, et annab omale täiesti aru Pärnu suve lühidusest ja napist tuluteenimise perioodist, kuid linnavalitsus võiks pigem mõelda, missugust kuvandit Pärnule soovitakse.

“Meil peatuvad turistid, kes käivad siin kultuuri nautimas ja puhkamas,” ütles Saluoks. “Kas rannapromenaadil kogunev sihtgrupp on see, kelle nimel tasub vaeva näha?”

Lubas linna kohtusse kaevata

Kui öörahu vähendamise initsiatiiv tuli linnavalitsuse teatel peamiselt Hommiku ja Rüütli tänava ristmiku kohvikute pidajatelt, siis kõige vihasema kommentaariga astus eilses Pärnu Postimehes üles Hommiku tänaval asuva samanimelise hosteli juhataja Sven Feofanov.

“Oleme suvel korduvalt pöördunud linnavalitsuse poole seoses müraprobleemidega Hommiku ja Rüütli tänaval,” kirjutas Feofanov. “Kui öörahu algust nihutatakse kella kaheni, võib selles asukohas majutusteenuse osutamise vist üldse lõpetada. Meie oleme öörahu lühendamisele kindlalt vastu ja müraprobleemide jätkudes kaebame linnavalitsuse kohtusse.”

Elu käib öö läbi!

Pühavaimu tänava Mahediku ökokohviku juhataja Evi Kuusik kuulub samuti öörahu lühendamise vastaste sekka. “Meil käib veidi teistsugune klientuur ja tahaks külalist ikka viisakalt vastu võtta,” põhjendas ta. “Vaadates linnas liikuvaid noorteseltskondi, ma küll ei poolda öörahu lühendamist. Öörahu peaks algama ikka südaööst.”

Kuusiku kinnitusel nõuab öörahu lühendamine linnas lisaturvakontrolli ja raudset järelkoristust.

Ülle Parind kesklinnas asuvast Lõuna hostelist jäi konkurentidega võrreldes aga risti vastupidisele arvamusele. “Meil käib suvel elu niikuinii ööpäev ringi,” selgitas Parind. “Midagi hullu meil sellepärast juhtunud ei ole ja olen arvamusel, et öörahu lühendamine on hea.”

Hotell Pärnust märgiti, et nende kunded ei ole suvel müra üle kaevanud. “Ürituste vastu ei ole meil küll midagi,” öeldi hotellist. “Mida rohkem üritusi, seda rohkem tuleb meile kliente. Samal ajal puudub meil kogemus, sest nii hilja ei ole ju varem linnas üritusi tehtud.”

Üks öörahu lühendamise ettepaneku teinutest Taivo Peterson puhvetist A.P.T.E.K arvas, et suvel tuleks pakkuda turistidele maksimaalset elamust. “Võiks tuua Palanga näite: kui tegu on kuurortlinnaga, on ju põhjendatud, et suvel kihab melu südaööst kauem,” leidis ta. “See oleks suur samm Rüütli tänava taaselustamiseks.”

Hommiku tänava kohvikust Ahoy Sushi öeldi, et öörahu lühendamine annab piirkonna kohvikutele võimaluse pakkuda kliendile mitmekesist programmi.

“Kui suudaksime öörahu kellaaega lühendada, annaks see kohvikutele võimaluse luua Hommiku tänaval oma programm, leppida omavahel kokku kellaajad ja kuupäevad,” teatati Ahoy Sushist. “Meil on suurepärane kogemus festivaliga “Augustiunetus”, mille võtmesõnaks olid erilised, ühe õhtu kohvikud. Miks teha neid vaid korra suve jooksul, kui inimesi, ideid ja kohti on niivõrd palju? Kui ettevõtjatel puuduvad motivatsioon ja tingimused, ei saa me ka oodata, et suvine programm erineks pisutki eelmise aasta omast.”

Linnavalitsus kujundab oma arvamuse öörahu muutmise suhtes aprilli lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles