Nigulas turgutatakse kümmekonna metslooma ja -linnu tervist

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastane põdraplika põlluserval.
Aastane põdraplika põlluserval. Foto: Henn Soodla

Nigula metsloomade taastuskeskuses turgutatakse praegu rohkem kui kümne looma ja linnu tervist: kõige suurem on aprillis aastaseks saav põder, kõige väiksemad aga siilid.


Praegugi vabalt aedikus ringi käiv põder pääseb kevadel metsa. Ta käib juba kaugemal jalutamas, aga tuleb ikka veel piimapudeli peale kohale, vahendas ERR.ee "Aktuaalne kaamerat".


Abitu põdravasikas sattus loomade rehabilitatsiooni spetsialisti Kaja Kübara hoole alla mullu kevadel. Kaja Kübaral on aga praegu nii palju hoolealuseid, nagu talvel varem olnud polegi.



"Siis on siilid, neli siili, kaks neist, mulle tundub, teevad ilusti uinakut, aga kaks tükki küll siblivad veel ringi öösiti," rääkis Kübar. "Merikotkas, väike konnakotkas, hiireviu, herilaseviu, must-toonekurg, valge-toonekurg ja kolm karu."



Kaja Kübar rääkis, et loomade ja lindude tema juurde sattumisel on oma spetsiifika. Karupojad satuvad siia enamasti talvel, märtsis-aprillis on oodata hülgepoegi, suvel aga tuleb tuleb periood, kus taastuskeskusesse tuuakse abituid põdravasikaid ja metskitsetallesid. Sügise poole aga kipuvad noored metsloomad avariidesse sattuma. Kuna loomi tuuakse siia järjest rohkem, oleks vaja taastuskeskusele korralikku hoonet.



"Plaanid on praegu endiselt ootel," ütles Kübar. "Siis oleks juba see, et esiteks oleks ruume rohkem. Samamoodi saaks teha mitte ainult endale, aga suuremaid ja täpsemaid uuringuid koostöös teiste uurimisgruppidega, ma mõtlen ülikooli ja eriti näiteks maaülikooli veterinaariaosakonda."



Kübar ütles, et just Nigulas on üks paremaid metsloomadega kokkupuutumise kohti ja see oleks tulevastele loomaarstidele hea praktika. Paraku on uus hoone esialgu vaid unistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles