Ungarlased pole enam ugrid?

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari president Pal Schmitt kinnitas kõige kõrgemal tasemel madjarite põlvnemist türgi rahvastest. Kui nii, siis kuidas selle ugrimugri värgiga nii mööda pandi?
Ungari president Pal Schmitt kinnitas kõige kõrgemal tasemel madjarite põlvnemist türgi rahvastest. Kui nii, siis kuidas selle ugrimugri värgiga nii mööda pandi? Foto: Reuters

”Ungarile pole Usbekistan mitte ainult tähtis poliitiline, majanduslik, kaubanduslik ja kultuuriline partner Kesk-Aasias, vaid ka riik ja rahvas, kellega Budapestil on ühine päritolu, ühised etnilised, ajaloolised ja kultuurijuured.”

Sellisel arvamusel on 6. augustist 2010 Ungari presidendi ametit pidav Pal Schmitt.

Vendlusavalduse usbekkidele tegi ta läkituses Usbekistani presidendile Islom Karimovile seoses kahe riigi vahel diplomaatiliste suhete kehtestamise 20. aastapäevaga.

Ungarlaste päritolu muutusest teatas Vene informatsiooniagentuur Regnum. Oma läkituses märkis Ungari president, et viimastel aastatel on sõltumatu Usbekistan saavutanud märkimisväärseid tulemusi poliitilises, majanduslikus ja ühiskondlikus arengus ning mängib olulist osa julgeoleku ja stabiilsuse tagamisel Kesk-Aasias. Erilist tunnustust väärib Usbekistan aga aktiivse osalemise eest olukorra reguleerimisel Afganistanis. ”Ungaris hinnatakse kõrgelt suhete arengut Euroopa Liidu ja Usbekistani vahel. See avab Ungarile uusi võimalusi kahepoolsete suhete edasiseks tugevdamiseks,” lisab Schmitt.

Ungarlaste presidendi arvates on kahe riigi suhted viimastel aastatel oluliselt arenenud: ”Kokkulepped, mis allkirjastati möödunud aastal Ungari-Usbeki tippkohtumisel Toshkendis, määrasid kahepoolse koostöö tulevase arengu.”

Möödunud aasta novembris kirjutati Ungari presidendi ametliku Usbekistani-visiidi ajal alla reale kahepoolsetele kokkulepetele, millega tunnistati vajadust suurendada kaubavahetust ja investeeringuid.

Prioriteetsetena on mõlemad pooled nimetanud ühisettevõtete avamist farmaatsia ja turismi valdkonnas. Presidendid tervitasid algatust luua majanduskoostöö valitsustevaheline komisjon.

Ungari MOL Group ja Uzbekneftegaz allkirjastasid koostöömemorandumi. Üheskoos hakatakse tegema geoloogilist luuret Usbekistanis uute gaasimaardlate leidmiseks ja hõlvamiseks.

Ungari, kes traditsiooniliselt on koos Eesti ja Soomega esinenud Venemaa soome-ugri rahvaste eeskõnelejana, on avastamas oma türgi juuri. Igatahes on viimastel aastatel hakanud Ungaris domineerima ungarlaste türgi, mitte soome-ugri päritolu teooria. Nüüd sai see teooria kõige kõrgema seadustatuse presidendilt.

Jääb üle küsida, miks ungarlased sel juhul sajandeid oma Türgi vendadega võitlesid. Kas Egeri kindluse piiramine 1596. aastal oli tõesti vennatapusõda, sest vend ei tundnud juhuslikult venda ära?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles