Lapsed panid Kablis meretuugenid juba elektrit tootma

Sirle Matt
, reporter
Copy
Häädemeeste ja Metsapoole koolilapsed meisterdasid Kabli rannas mudeltuulikuid ja panid need päriselt elektrit tootma.
Häädemeeste ja Metsapoole koolilapsed meisterdasid Kabli rannas mudeltuulikuid ja panid need päriselt elektrit tootma. Foto: Mailiis Ollino

Kui Enefit Green tahab oma esimese meretuulepargi Liivi lahes valmis saada viie aasta pärast, siis Häädemeeste lastel avanes juba täna võimalus ise valmis ehitada tuulikumudelid, mis päriselt elektrit tootsid, ja need Kablis merre püstitada.

Metsapoole põhikooli seitsmenda klassi õpilane Rasmus pidas kõige lahedamaks tuulikute keerlemist tugeva tuule käes. Põnev oli ka tuulikut ise kokku panna.

Valmis tuulikumudelid tootsid nii palju elektrit, et panid põlema korpuses asuva leedlambi ja oleksid mobiiltelefoni akutki laadinud, kui selle oleks järele ühendanud.

Tuulikute püstitamisele eelnes lühike loeng, kuidas tuulikud on aja jooksul arenenud ja millistele vundamentidele neid üleüldse merre püstitatakse. Töötuba juhendas William Beuckelaers Belgias alguse saanud mittetulundusühingust, mille eesmärk on äratada lastes huvi inseneeria, tehnoloogia ja taastuvenergia vastu. Eestis korraldati selline töötuba esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles