Sütevaka õpilast saatis rahvusvahelisel olümpiaadil edu

Sirle Matt
, reporter
Copy
Karl-Erik Volberg Sütevaka humanitaargümnaasiumist pälvis mullu, kui ta õppis 9. klassis, Pärnu aasta õpilase tiitli. Siis jõudis ta koguni kuue üleriigilise olümpiaadi esikümnesse.
Karl-Erik Volberg Sütevaka humanitaargümnaasiumist pälvis mullu, kui ta õppis 9. klassis, Pärnu aasta õpilase tiitli. Siis jõudis ta koguni kuue üleriigilise olümpiaadi esikümnesse. Foto: Urmas Luik

Eesti viieliikmeline meeskond tõi rahvusvaheliselt maateaduste võistluselt tänavu koju neli medalit ja kolm äramärkimist, seda nii individuaalselt kui ka meeskondlikult. Virtuaalsel maateaduste olümpiaadil osales kokku üle 200 õpilase 32 riigist.

Eestit esindanud õpilaste seas oli  Karl-Erik Volberg Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist, kes pälvis põhivõistlusel hõbemedali ja veel ühe esiletõstmise.

Põhivõistluseks oli virtuaalselt lahendatav individuaalne andmekaeve ülesanne (Data Mining Test), millest võttis osa ühtekokku 32 riiki. Test keskendus kogu maailmas aktuaalsele kliimale ja keskkonnamuutustele. “Küsimusi oli palju ja nad olid üpris keerulised, nii mõnigi oleks paras pähkel pureda isegi kogenud teadlasele,” kommenteeris sel aastal Hiina korraldatud ja hinnatud põhivõistlust žürii esimees, Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi professor Alvar Soesoo

Raskusastet arvestades saavutasid Eesti õpilased märkimisväärse tulemuse. Hõbemedali pälvis, nagu öeldud, Karl-Erik Volberg Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist, pronksmedali teenisid välja Katarina Jaska ja Andre Viitamees Tallinna reaalkoolist ning Leo-Martin Pala Põlva gümnaasiumist. Samuti tõsteti esile Rasmus Ründva Gustav Adolfi gümnaasiumist hea sooritus.

Olümpiaadil toimus peale individuaalsete mõõduvõttude ka rahvusvaheline meeskondlik võistlus “Earth System Project”, millest võttis osa kokku 27 viie- kuni seitsmeliikmelist tiimi.

Eestlaste sooritus oli siingi eeskujulik. Osa võtnud Karl-Erik Volberg ja Rasmus Ründva saavutasid oma meeskondadega võistluse hindamisskaalal “väga hea”, mis medalite süsteemis tähendab hõbedat.  

Eesti võistlejaid valmistas ette ja juhendas tehnikaülikooli geoloogia instituudi professor Alvar Soesoo ja korralduslikes küsimustes oli toeks vanemteadur Leeli Amon.

Eesti maateaduste olümpiaadi korraldavad Tallinna tehnikaülikooli olümpiaadikool ja geoloogia instituut. Geoloogia instituut kuulub Tallinna tehnikaülikooli loodusteaduskonda, ühendab loodusteadused ja inseneriõppe ning koolitab mäetööstuse spetsialiste. Samuti uurivad instituudi teadlased, milliseid toormeid Eesti tulevikus vajab ja millised on parimad tehnoloogiad nende kaevandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles