Suvel kasvab väikelaste mürgistusjuhtumite arv

Annika Auväärt
, ajakirjanik
Copy
Ka seebimullitajaga ei tohiks jätta last omapäi. Seebimullitaja täitevedelik tekitab silma pritsides ärritust ja suhu sattudes iiveldust.
Ka seebimullitajaga ei tohiks jätta last omapäi. Seebimullitaja täitevedelik tekitab silma pritsides ärritust ja suhu sattudes iiveldust. Foto: Margus Ansu

Terviseameti mürgistusteabekeskusse jõuab üha rohkem teateid juhtumite kohta, kus väikelapsed on joonud laokile jäetud kemikaale või söönud vanavanemate öökapile unustatud ravimeid. 

Mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnutsi kasvab väikelaste mürgistusjuhtumite arv just suviti, sest siis saadetakse lapsed vanavanemate juurde või suvelaagrisse. Samuti korraldatakse suvel ohtralt aiapidusid, kus varitseb kümneid ohte alates korgita jäetud süütevedelikust ja lõpetades maha kukkunud nikotiinipadjakesega, mis võib väikelapsele raske tervisehäire tekitada ja vajab arstide kiiret sekkumist.

Möödunud aastal sai mürgistuskeskus 1528 teadet laste mürgistuste kohta, aasta varem 1426. Kui suur osa nendest kõnedest piirdus konsultatsiooniga, soovitades last jälgida, tema suud loputada ja talle rohkelt vett juua anda, siis leidus neidki juhtumeid, kus kiiresti tuli võtta ette sõit haiglasse. Oder tõi näite, kus haiglasse sattus väikelaps, kel oli tekkinud mürgistus nikotiinitootest. “Sellise mürgistuse võib saada kas või sellest, et laps leiab maast kellegi välja sülitatud nikotiinipadjakese, milles on endiselt ohtlikul hulgal nikotiini,” märkis ta. Sama oht varitseb suitsukonidega.

Kõige enam väikelaste mürgistusi on tingitud kemikaalidest ja ravimitest. Näiteks on lapsed lapsed õppinud ise turvakorki avama või eksivad lapsevanemad ise, kui annavad D-vitamiini pähe lapsele samasugusest pudelikesest e-sigareti täitevedelikku või eeterlikku õli.

Oder paneb südamele, et kui laps saadetakse suveks vanavanemate poole, tuleb lapse ja vanavanemate ravimid eraldi hoida, et vältida nende segiajamist. Hiljuti leidnud aset juhtum, kus vanaema arvas lapsele andvat allergiaravimit, aga tegelikult pistis lapsele põske hoopis enda kanged ravimid, sest tabletid olid sarnased ja neid hoiti samas pakendis.

Suvised hoiatused

Kui läidate grilli süütevedeliku abil, pange see pärast kasutamist tagasi lastele kättesaamatusse kohta. Tänapäeval sisaldavad vaid vähesed süütevedelikud ohtlikku metanooli, ent etanool on lapsele samuti ohtlik.

Alkohol ja nikotiinitooted tuleb hoida lastele kättesaamatus kohas. Rääkige sellest ka oma külalistega. Lastel võib juba väike kogus mõnd meelemürki põhjustada raske mürgistuse. Lapse puhul tasub mis tahes alkoholi- ja tubakatoodete tarbimise korral pidada nõu mürgistusinfoliinil 16662 ja hoida käepärast mürgistuse põhjustanud aine/ toote pakend.

Nikotiinitoodete – sigarettide, snus’i-padjakeste (ka tubakavabade), e-sigareti täitevedelike ja nikotiininätsude mürgisus oleneb nende nikotiinisisaldusest. Peamised mürgistussümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja suurenenud süljevool. Raske mürgistuse korral on võimalikud meeltesegadus, ärrituvus, unisus, krambid ja teadvusekaotus ja siis tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kui kasutate putukatõrjevahendit, järgige kasutusjuhendit! Lapsed on sääsemürkide suhtes eriti tundlikud! Kui dietüültoluamiidi ehk DEETi sisaldava tootega nahka rohkelt määrida, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja -lahtisus. Sääskede asemel enda mürgitamise vältimiseks peske õhtul mürk nahalt sooja vee ja seebiga korralikult maha!

Kui laps mängib seebimullitajaga, siis teadke, et seebimullitaja täitevedelik tekitab silma pritsides ärritust ja suhu sattudes iiveldust. Raviks tuleb silmad ja suu korralikult veega loputada. Kõige ohtlikum on seebimullitaja alla kolmeaastase lapse käes. Sellises vanuses lapsed joovad hästi lõhnava vedeliku pudelist ära esimesel võimalusel.

Allikas: mürgistusteabekeskus

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles