Nädalavahetusel tormab Lääne-Eestis Orkaan

Copy
Tänavusel õppusel tegutsevad kaitseliitlased mitmes asulas, kus toimuvad linnalahingud.
Tänavusel õppusel tegutsevad kaitseliitlased mitmes asulas, kus toimuvad linnalahingud. Foto: Lilli Tölp

Õppus ise algab juba nädala keskel ja kogu nädala vältel näeb Lääne-Eestis Kaitseliidu masinaid tavapärasest enam. Suurõppuse Orkaan aktiivne tegevus toimub 21.–22. septembrini.

Tänavu toimub Orkaan tavapärasest varem, detsembri alguse asemel septembris. Kaitseliidu Pärnumaa maleva teavituse ja tsiviil-sõjalise koostöö spetsialisti Karmen Vesselovi sõnutsi peitub muudatuse põhjus selles, et valget aega on võrreldes varasema toimumisaja detsembriga märksa  enam. Üksused saavad rohkem keskenduda oma drillile. Talvetingimustes sõdimist treenitakse samuti edasi, kuid teistel harjutustel.

Viimasel 12 kuul on siinsetel malevatel olnud palju väga suuri väljaõppeüritusi: eelmise aasta septembris Ussisõnad, kevadel Kevadtorm, peale selle tavapärane väljaõpe. Seetõttu otsustati seekord teha Orkaan veidi väiksemas mahus.

Tänavuse Orkaani peamine väljaõppeeesmärk on harjutada oma kodukanti kaitsvate Kaitseliidu üksuste lahinguvalmiduse saavutamist. See tähendab, et mängitakse läbi esmane tegevus pärast kutsete saatmist võitlejatele. Tavapäraselt on osa harjutustest seotud partnerorganisatsioonidega.

Meile on väga oluline, et saame harjutada õiges keskkonnas, ja oleme väga tänulikud kõigile kohalikele, kes lubavad meil õppusi oma kinnistutel ja hoonetes korraldada.

Karmen Vesselov, Kaitseliidu Pärnumaa maleva teavituse ja tsiviil-sõjalise koostöö spetsialist

Kokku osaleb Orkaanil ligikaudu 1200 kaitseliitlast, neist pool Pärnumaalt. Meie maakonnas on aktiivsemat tegevust oodata Pärnu linnas Vana-Pärnus, Virtsus ja Lihulas ning nende vahelisel alal, Vändras ja Kilingi-Nõmme ümbruses. Lahingukontaktid, millega kaasneb suurem müra, toimuvad väljaspool öörahu. Vändras harjutavad üksused plaanivad pärast õppuse lõppu tutvustada oma varustust kohalikele huvilistele. Tehnikanäitus on pühapäeval plaanis Vändra pargis 12–12.30.

Orkaani ajal toimuvad laskmised Kikepera harjutusväljal ja erandkorras Potsepa karjääris Audru osavallas. Sellega seoses on laupäeval hommikust õhtuni kehtestatud karjäärist põhja poole jäävatel aladel liikumispiirang. Ohuala on laskmise ajal tähistatud vastavate siltidega.

Tänavusel õppusel tegutsevad kaitseliitlased mitmes asulas, kus toimuvad linnalahingud. “Meile on väga oluline, et saame harjutada õiges keskkonnas, ja oleme väga tänulikud kõigile kohalikele, kes lubavad meil õppusi oma kinnistutel ja hoonetes korraldada,” lausus Vesselov.

Lääne maakaitseringkonna suurõppus Orkaan toimub 18. korda ja on Lääne-Eesti malevaid ühendav iga-aastane õppus. Lääne maakaitseringkonda kuulub kolm malevat: Pärnumaa, Lääne ja Saaremaa malev, mis asuvad neljas maakonnas: Pärnu-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaal.

Tagasi üles