Galerii Pärnu kuld- ja briljantpaarid tähistasid pikka kooselu

Copy

Reede pärastlõunal, mil kuldne sügispäike sillerdas Pärnu rannas merelainetelt vastu ja pargipuudelt langes värvikirevad lehti, kogunesid Rannahotellli restorani abielupaarid, kel 50 või rohkem aastat kooselu algusest möödas.

Väärikas eas abielupaaride auks korraldatud linnavalitsuse vastuvõtule tuli 21 paari, kellest enamik tähistasid tänavu kuldpulma, kuid nende seas oli ka kaks paari, kes olnud 55 aastat abielus, ja kolm briljantpulmapaari.

Teiste seas tähistasid briljantpulma legendaarne Pärnu võrkpallitreener ja linna vapimärgi kavaler Johannes Noormägi koos abikaasa Estriga. Mõlemad on suured muusikasõbrad ja omal ajal palju suvepealinna lavadel võlunud publikut enda suurepärase lauluhäälega. Nüüdki kõlas abielupaari soovil kohaletulnutele nende esituses muusikapala, sedakorda küll helikandjalt.

Eluaegne Audruranna kalur Erich Merirand tähistab koos kaasa Sirjega kuldpulma novembris. Erich tunnistab, et elu läheb ikka üle kivide ja kändude. “See pole kunagi sirgjooneline, ikka on kurvi taga uus kurv,” tõdeb ta. Kuigi elus tuleb erimeelsusi ette, on rannakaluri arvates temal oma ametist tulenevalt olnud lihtne. “Läksin aga merele ja kui tagasi tulin, polnud mingit leppimist enam vajagi.”

Eluaegne Audruranna kalur Erich Merirand tähistab koos kaasa Sirjega kuldpulma novembris.
Eluaegne Audruranna kalur Erich Merirand tähistab koos kaasa Sirjega kuldpulma novembris. Foto: Mailiis Ollino

Sirje leiab, et ega neil suuri tülisid olegi olnud. “Iga asja peale ei tasu kohe solvuda ja muidugi tuleb ka natukene järele anda,” räägib ta.

Praegu tunneb abielupaar aga kõige suuremat rõõmu laste ja lastelaste üle.

Samuti kuldpulma tähistavad Ahto ja Sindia Rändla tunnistavad, et nende elu ei saanudki teisiti minna kui üheskoos. Mõlemad pärnakad on juba sünnist saati olnud üleaedsed. “Me oleme sündinud ja kasvanud kõrvalmajades. Terve lapsepõlve oleme koos veetnud,” selgitab Sindia. Ahto lisab kõrvalt, et nad on kokku loodud ja siin polnudki teist varianti.

Neilegi pakuvad praegu kõike rohkem rõõmu lapsed ja lapselapsed. “Iga päev saab nende peale mõeldud,” tõdeb Ahto.

Ahto on omal ajal pea 30 aastat varietees leiba teeninud, kuid olnud ka spordikooli treener, pidanud autojuhi ja lukksepa ametit ning töötanud omaenda firmades. Sirje meenutab, et kui neil veel lapsi ei olnud, oli ta oma mehe kõige suurem fänn ja elas alati mehe esinemistele kaasa. See olnud suur rõõm.

Kuldpulma tähistavad Ahto ja Sindia Rändla tunnistavad, et nende elu ei saanudki teisiti minna kui üheskoos. Mõlemad on sünnist saati olnud üleaedsed.
Kuldpulma tähistavad Ahto ja Sindia Rändla tunnistavad, et nende elu ei saanudki teisiti minna kui üheskoos. Mõlemad on sünnist saati olnud üleaedsed. Foto: Mailiis Ollino

Tänavuste kuldpulmaliste puhul jäi silma omapärane asjaolu: suur osa neist oli 1974. aastal pulmapidu pidanud just oktoobris või novembris. Seevastu tänapäeva noored eelistavad tähtsat pidu pigem suvekuudel pidada.

Kõik Rannahotelli kogunenud pulmapaarid said linnapea Romek Kosenkraniuselt mälestuseks tunnistuse ja kingitusena nimeliselt graveeritud tordilusika. Nii nagu samalaadsetel vastuvõttudel varasematel aastatelgi, olid kõik kohaletulnud pärast kolmekäigulist pidusööki oodatud elava muusika saatel tantsupõrandale jalga keerutama.

Tagasi üles