Ameerika autod näitavad sportlikumat poolt

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel laupäeval oodatakse Pärnusse hooaega avama üle saja USA päritolu auto, mille kokkutulekul pannakse sedapuhku erilist rõhku sportliku kupeekerega F-Bodydele.

“Igal aastal on F-Body omanikel olnud kange tahtmine kruiisis kummi põletada,” tõdes Janek Riik üritust “Elu nagu Ameerikas” vedavast Pärnu Ameerika autode klubist P.A.A.K. “Nüüd saavad nad sõita suisa kruiisi ees. Põhiline kummi põletamise koht on muidugi sadam, aga eks nad saavad seda ka kruiisis teha. Ainult Rüütli tänaval asuval Uni kivil on see rangelt keelatud. Selle eest ähvardas linnavalitsus keelust üleastumisel meil suisa midagi maha võtta.”

Kanged Ameerika masinad

Kuuendat korda toimuv kogupereüritus “Elu nagu Ameerikas” algab laupäeval Pärnu kesklinna sadamas kell 14 ja on jätkuvalt kõigile tasuta. Korraldajad ootavad tänavu üritusele kuni 150 masinat.

Igal aastal on olnud erilise tähelepanu all mõni USA automark ja seekord on autopidu pühendatu F-Bodydele, mida Riik nimetas Ameerika muskelautodeks.

“Kui autotootja General Motors tõi turule oma Mustangi, millele oli pühendatud meie mullune üritus, sai see USAs üllatavalt kiiresti populaarseks,” märkis Riik. “Nii otsustasid teised autotootjad tuua Mustangiga konkureerima oma sportliku kujuga kupeed. Esimesena tuli Chervolet välja Camaroga. Sellele järgnesid Pontiac Firebird ja Trans AM. Kõiki neid saab seekordsel näitusel ja kruiisis näha.”

Riik rõhutas, et “Elu nagu Ameerikas” eesmärk on muuhulgas USA eluolu tutvustada.

“Eks üritame näidata läbilõiget Ameeerika kultuurist,” seletas Riik. “Osalejad on vastavalt riides ja ehivad ürituse tõttu oma autodki.”

Nii näeb masinate kõrval sadamakail burgerite söömise võistlust, Chevy Vani bussi võiduvedamist, lastele on avatud batuudid ja liiklusohutust tutvustab Aide autokool. Unplugged-kavaga astub üles õhtune peaesineja Rockin Lady & Her Rivertown Boys.

“Burgerisöömises hakkavad auto-motoklubide liikmed omavahel võistlema,” selgitas Riik. “Toitlustaja peaks tegema vähe suuremad ja vürtsikamad burgerid, mis päris niisama kergelt alla ei lähe. Bussi vedamist peame aga asjalikumaks jõukatsumiseks kui näiteks õllekasti enda ees hoidmist.”

Kõige lõpuks valitakse kail toimuvas fantaasiavoorus välja kolme autotootja, Fordi, GMi ja Mopari grupi toodetu seast välja kõige uhkemini kaunistatud kolm autot, mille seast loositakse omakorda õhtul kuursaalis toimuval jätkupeol võitjad.

“Fantaasiavoorus võib näha kõikvõimalikke asju,” teadis Riik. “Kord oli ühel masinal ehitatud kasti näiteks mingisugune lasteatraktsioon. Hindame seega karnevalilaadseid autosid, et ärgitada omanikke oma sõidukeid ehtima.”

Saavad tänavatel hakkama

Kell 17 suunduvad autod kesklinna ja ranna piirkonda läbivale kruiisile, mille ajal saab Päikeseraadiost kuulata saadet “Roosa Cadillac”, kus tutvustatakse muuhulgas F-Body ajalugu.

Kruiisis sõidavad autod sadamast läbi Vallikääru Akadeemia tänavale, sealt suundub kolonn ringiga Lõuna, Kuninga ja Vee tänava kaudu Rüütli uulitsasse. Edasi kulgeb marsruut Aia, Tammsaare puiestee ja Supeluse kaudu kuursaali juurde.

“Eks tänavatel käivad tööd on meie marsruuti alati mõjutanud,” tõstatas Riik Pärnu liikluse ühe probleemi. “Alati on üles kaevatud mõni koht, kust tahame läbi sõita. Linnavalitsus on teinud siiski kaks viimast aastat üllatuse ja tänav, kust oleme soovinud läbi sõita, on olnud viimasel hetkel asfalteeritud. Praegu on lahtine ainult Tammsaare puiestee läbimine, aga loodan, et laupäevaks on see läbitav.”

Autod jäävad parkima kuursaali ümbrusesse, naisteranna juures olevasse parklasse ja Mere puiesteele. Riik oli kindel, et parkimiskohti jätkub kõigile soovijaile, sest osa üritusel osalejaid sõidab pärast kruiisi lõppu koju.

Pärnu kuursaalis toimuval ürituse järelpeol esitab meeleolukat rockabilly-muusikat ansambel Rockin Lady & Her Rivertown Boys. Toimub rodeovõistlus, oksjon ja särtsakate tantsutüdrukute show.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles