Kaks firmat soovib Pärnu kesklinnas kino ehitada

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimismaja ehitus peaks jätkuma septembris ja lõppema kevadel.
Parkimismaja ehitus peaks jätkuma septembris ja lõppema kevadel. Foto: Urmas Taul

Aasta pärast selgub, kas Pärnu kesklinna on kino ehitanud Tartu Lõunakeskus või koos Merko Ehitusega parkimismaja ehitust jätkav Port Artur Grupp, praegu näivad paremad võimalused olema Lõunakeskusel.

Lõunakeskuse juht Jaan Lott on toimetusele öelnud, et kontserdi- ja parkimismaja vahel seni veel tühjal Lai 5 kinnistul algavad tööd sügisel ja järgmiseks sügiseks on maja valmis. Uude vaba aja keskusesse tuleb kolm korrust kaubandust, kinosaalid algavad kolmandalt korruselt ja lähevad neljandale korrusele välja.

Eskiisprojekti järgi on Lõunakeskuse maja parkimismajast kõrgem. Viimasel korrusel on kaks kõrget kinosaali ja katuseterrassi võimalus, kaks väiksemat kinosaali on kavandatud kolmandale korrusele.

Keskuse ehitusluba pole linnavalitsus veel väljastanud. Abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnade järgi on peagi projekti oodata ja ehituse algus ei viivitu kaua.

Mõlemad tahaksid lisa

Suve alguses uuris Lõunakeskus linnavalitsuselt, mida see arvab mõttest Pärnu Keskuse, parkimismaja ja Lai 5 keskuse galeriidega ühendamise asemel Aida tänav viiekorruselises mahus kinni ehitada. Samal ajal tulid Merko Ehitus ja Port Artur Grupp kavaga algatada detailplaneering parkimismajale kinoruumide pealeehitamise suhtes.

“Tegime mõlemale ettepaneku lahendada asjad ühes detailplaneeringus. Lõunakeskus ütles, et teeb siis galeriid ja kino. Seda nende planeering võimaldab,” rääkis Kosenkranius.

Port Artur Grupil oleks kino parkimismaja katusele ehitamiseks vaja uut detailplaneeringut. Mingi võimalus oleks kino paigutada esimesele ja nullkorrusele, kuhu varem olid ette nähtud kaubanduspinnad.

“Linnavõim ei saa keelata, kui mõlemad kino tahavad,” ütles Kosenkranius naerdes. “Kaks kino ei ole loomulikult mõistlik lahendus Pärnu kesklinnas, piisab ühest,” lausus Port Artur Halduse juhatuse esimees Keit Nestor.

Nestori jutu järgi teevad nad praegu ettevalmistusi, et jätkata järgmisest kuust parkimismaja ehitust ja teha see kevadeks valmis. Alustatakse nii, nagu kehtiv planeering lubab: null- ja esimesel korrusel kaubandus, ülemisel viiel korrusel ja katusel ligikaudu 300 parkimiskohta. Pikemas perspektiivis tahaks aga Port Artur arendada koos Lõunakeskusega linnasüdamest ühtse terviku.

Eri võimalused

Parkimismaja endistel omanikel oli sõlmitud leping Maxima Grupiga, mis parkimismaja esimesel korrusel oleks toidupoe avanud. Merko Ehitust ja Port Arturit enam see kohustus ei seo.

Vastates küsimustele, kes parkimismajas toidukauplust pidama hakkab ja kas sinna üldse toidukauplus tuleb, jäi Nestor kidakeelseks. “Parkimismaja laiendamist ja kaubanduspindade täitumust mõjutavad erinevad tegurid,” ütles ta.

Parkimismaja uute omanike ees seisab ülesanne ligi 4000 ruutmeetrit kaubanduspinda maja null- ja esimesel korrusel võimalikult kasumlikuks muuta. Parkimine väga palju raha sisse ei too ja kinosaalid on pigem magnet, mis rahva majja meelitab.

Kui vaadata ala laiemalt, saaks Port Artur Grupp parkimismaja kõrval välja ehitada Aida 10 kinnistu, ehitamiseks on isegi projekt olemas. Tulevikus tahetakse parkimismaja ja sellest Port Artur 2 poole jääv hoone või hooned, mis on parkimismajaga kokku ehitatud, tänava kohal kõrguvate galeriide abil ühendada Port Artur 2ga.

Hiljuti oli Pärnu Postimehes uudis, et Lai 9 kinnistu ostis riigilt 524 130 euro eest Rakvere ärimees Henno Saaremets. Sellel, parkimismaja ja Aida 10 kõrval asuval 1000ruutmeetrisel krundil on planeering, mis lubab sinna ehitada seitsmekorruselise äri- ja eluhoone.

Kas Saaremets on Lõunakeskuse ja Port Arturi kõrval kolmas kesklinna arendaja või õnneotsija, näitab aeg. Üksiküritajal on raske väikesel kinnistul, mida igalt poolt piiravad Port Arturi krundid ja tänav, midagi ette võtta.

Kesklinna arendamine eeldab koostööd. Peagi saame näha, kuidas see Lõunakeskusel ja Port Artur Grupil õnnestub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles