Tootsi saab puhta vee

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Tootsi vald võttis vastu selle aasta 12,4 miljoni kroonise eelarve, mis on eelmise aasta 14,8 miljoni krooniga võrreldes 16 protsenti väiksem.


Vähenenud on töötajate arv, kelle üksikisiku tulumaksust laekub osa Tootsi vallavalitsusele. Kui 2007. aasta detsembris oli selliseid töötajaid 401, siis 2009. aasta jaanuaris oli neid järele jäänud 333.



Riigipoolsete kärbetena tõi Tootsi vallavanem Kaljo Ahman välja toetusfondi vähendamise, tulumaksu ja teedeehitusele eraldatava raha.



Seoses riigi negatiivse lisaeelarve vastuvõtmisega vähenes kohalikele teedele eraldatav raha tänavu veelgi, jäädes vaid 137 000 kroonile, mis möödunud aastaga võrreldes on üle kolme korra väiksem.



Ahman möönis, et tegemist on prognoosiga, sest tulumaksu tegelik laekumine tulevikus on teadmata ja riik võib aasta jooksul vastu võtta veel ühe negatiivse lisaeelarve. Väga palju oleneb sellest, kui kaua jätkab Tootsi Turvas briketitootmist ja millised on üldse ettevõtte kavatsused, neid ei avaldatud ka hiljuti tööstust külastanud presidendile.



Töötajate koondamised Tootsi Turbas on juba oluliselt vähendanud vallaeelarve laekumisi. Kui briketitootmine lõpeb, võib Tootsi valla eelarve langeda tulumaksu laekumise alanemise tõttu järsult tosinalt miljonilt vaid seitsmele miljonile kroonile.



Vaatamata väiksemale eelarvele, tuleb vald toime vallavalitsuse ja allasutuste töötajate palkade korrigeerimiseta ning suudab riigi eeskujul sarnaselt koolipedagoogide palkadega tõsta lasteaiaõpetajate palku neli protsenti. Kokku hoitakse investeeringute arvel.



Tootsi sai keskkonnainvesteeringute keskuselt alevi vee- ja kanalisatsioonitorustiku renoveerimiseks 2,38 miljonit krooni, koos valla omaosalusega lähevad aprilli lõpus algavad ja suvel lõppevad tööd maksma 3 miljonit krooni. Ahman märkis, et 1950. aastatel ehitatud torustik on nii roostes, et selle küljest võib käega tükke murda. Seetõttu on roostene kodude kraanivesigi.



Vald loodab saada KOIT-kavast tuge kohaliku põhikooli fuajee kordategemiseks ja püüab Tootsi valla ajaloos esimest korda raha saada Euroopa Liidu fondidest hooldekodu rajamiseks dementseile vanureile.



Ahman nentis, et pärast Tootsi Turba koondamisi on just alevi naised tööta jäänud, hooldekodu looks neile võimaluse leida kohapeal uuesti tööd. Samal ajal pole selge, kas kümmet miljonit krooni kohalike omavalitsuste investeeringutoetuste kava kaudu saadakse. Kui läheb hästi, võiks hooldekodu valmida 2011. aasta kevadsuvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles