Toimetulekukooli rahvas sööb koos torti

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu toimetulekukool.
Pärnu toimetulekukool. Foto: Ants Liigus

Pärnu toimetulekukool tähistab homme Endla Küünis kooli kümnendat aastapäeva.

Publikule kantakse ette muusikaline tantsuetendus “Väike lill”, mille järel süüakse ühiselt torti. Lavastuse peamotiiv on laenatud kooli laulust, mille refrään rõhutab, et iga lille sees on süda, mida tuleks hoida.

Pärnu toimetulekukooli direktor Riho Alliksoo tegi lühikokkuvõtte kooli tegemistest. Mõõduka vaimupuudega lapsi on Pärnus õpetatud 1990. aastast, kui Pärnu Kuninga tänava põhikooli juures alustas tööd diagnostiline klass. Pärnus tegutsenud vene õppekeelega abikooli, 12. põhikooli juurde loodi toimetulekuklass 1996. aastal.

Paremate tingimuste loomiseks viidi toimetulekuklassid 1998. aastal Kellukese lasteaeda. 2000. aastal avati raske ja sügava vaimupuudega laste hooldusklass Pärnu lastekodus. 2002. aastal jätkasid nii eesti kui vene õppekeelega toimetulekuklassid õppetööd Pillerpalli lasteaia kapitaalremonditud tiivas. Kaks hooldusklassi raske ja sügava vaimu- või liitpuudega lastele jätkasid õppetööd Pärnu lastekodu juures.

Praeguseks on kool kasvanud üheksa klassikomplektini, neist viis on eesti õppekeelega toimetulekuklassid, üks vene õppekeelega toimetulekuklass ja kolm hooldusklassid. Õppetöö toimub lihtsustatud riikliku õppekava alusel, toimetuleku- ja hooldusõppena.

2011. aasta suvel vahetati kogu koolimaja aknad ja tehti teoks suur unistus: ehitati juurde ruumid hooldusklassidele, sest lastekodus tegutsenud hooldusklassid toodi üle Rõugu tänava toimetulekukooli.

Nüüd on kõikidel klassidel oma klassiruum ja eraldi loovtuba. Plaanis on välja ehitada lõõgastustuba ja nüüdisaegne erivajadustega lastele mõeldud mänguväljak.

Pärnu toimetulekukoolil on sõprussidemed Soome Isolahti kooli ja Luovi ametikooliga. Alliksoo sõnade kohaselt on kavas ametikooliga korraldada edaspidi õpilasvahetust.

Toimetulekukool andis aastapäeva puhul kevadel välja kogumiku “Eripedagoogika”, mis annab ülevaate kooli tegemistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles