Hobusekasvatajad kaitsesid Tori hobust halduskohtus

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

“Eksisteerib ainult üks ja ainus Tori hobune, kõik Tori hobuse kasvatajad peavad tegema koostööd ja järgima originaaltõuraamatu põhimõtteid,” ütles Eesti hobusekasvatajate seltsi (EHS) tegevjuht Krista Sepp.

Samale seisukohale jõudis Tallinna halduskohus, rahuldades EHSi kaebuse veterinaar- ja toiduameti otsuse peale, millega amet tunnustas tänavu juunis MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingut (VTHÜ) Tori tõugu hobuste Vana-Tori suuna tõuraamatu pidaja ning jõudluskontrolli korraldajana.

“Eesti hobusekasvatajate selts peab Tallinna halduskohtu langetatud otsust oluliseks, selgitamaks tõu ühtsust ning originaaltõuraamatu pidaja õigusi tõuaretuses ja Tori hobuse kui ohustatud tõu genofondi säilitamisel,” edastas EHS oma pressiteates.

VTHÜ esitas Tori hobuse Vana-Tori suuna aretuskava tunnustamise taotluse tänavu aprillis ja sai sellele heakskiidu juunikuus.

Tori hobuse tõuraamatu pidaja EHS vaidlustas selle tunnustuse ja kaebas otsuse Tallinna halduskohtusse tänavu 21. augustil. Halduskohus tühistas veterinaar- ja toiduameti poolt VTHÜ-le antud tõuraamatu pidamise õiguse 1. novembril.

Kohtus kolmanda osapoolena kaasatud Vana-Tori hobusetüübi eest seisjad propageerivad mõne aastakümne taguseid tarbehobuseid, nagu neid kohtas 1960.–1970. aastate kollektiivmajapidamistes.

“Võtta hobusearetusest mingi ajalooline periood ja seejärel väita, et ainuõige Tori hobuse tüüp on nõukogude ajal aretatud, pole õige,” sõnas hobusekasvatajate seltsi tegevjuht.

Tori hobuste tõuraamatut hakati pidama 1921. aastal ja selles on käesoleva 1. novembri seisuga registreeritud 1376 hobust, neist 834 mära.

Tori hobune pole aborigeenne hobune, vaid eri komponenttõugudest ristatud hobusetõug, mis muutub ajas vastavalt oma kasutusfunktsioonile. Samal ajal on hoitud selle tõu algset, äratuntavat välimust, liikuvust, jõudu ja temperamenti. Vahet tehakse Tori hobuse universaalse ehk sportliku tüübi ja raskema kehatüübi vahel.

Tallinna halduskohus nõudis kaotanud poolelt hobusekasvatajate seltsi kasuks välja kohtu menetluskulud, kokku 3500 eurot.

Kaotanuil on õigus otsus novembri jooksul edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles