Maastikukujunduse preemia tuli Reiu külla

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursi žürii kiitis Absalonide koduaia põnevaid vaateid, mängulisi aianurkasid ning õie- ja värviküllast taimestust. Aiakujundus harmoneerub rannamändide ja mereäärsete maastikega.
Konkursi žürii kiitis Absalonide koduaia põnevaid vaateid, mängulisi aianurkasid ning õie- ja värviküllast taimestust. Aiakujundus harmoneerub rannamändide ja mereäärsete maastikega. Foto: Urmas Luik

Tallinnas Õpetajate majas toimus võistluse “Kodu kauniks 2012” pidulik lõpetamine, kus kuulutati välja aasta kodu ja aasta aed ning anti välja 18 muud auhinda.

Teiste seas pälvis auhinna Pärnumaalt Reiu külast pärit perekond Absalon, keda tunnustati parima maastikukujunduse eest.

Absalonide avar merelähedane koduaed teenis tunnustuse põnevate vaadete ja mänguliste aianurkade eest. Õie- ja värviküllane taimestus kõlab kokku maja ja sisustusega ning annab edasi pererahva optimistlikku kunstimeelt, seisab hindajate kirjelduses.

Auhinnaks sai pere 1500 eurot Husqvarnalt. “Tunnustus tegi loomulikult rõõmu,” rääkis pereema Sigrid Absalon. “Mõtlesime just, et kui lumi maha tuleb, tahaks väikese lumesaha osta, nüüd saame selle masina vist tasuta.”

Absalonide rannamändide all asuv looduslähedane aed on ääristatud maakiviaiaga, õunapuude, marjapõõsaste ja ilutaimede vahel looklevad kumerate vormidega teerajad ja lilleklumbid. Perenaise lemmikud on lupiinid, Siberi iirised, roosid ja päevaliiliad, kevadel löövad aias lõõmama üle 1000 tulbi õied.

“Põhimõtteliselt on aed valmis, konkreetseid plaane millegi ümberkujundamiseks mul pole, kuigi kohendamist ja liiga suureks kasvanud taimede kärpimist-väljavahetamist muidugi jätkub pidevalt,” tõdes Sigrid Absalon, kartmata oma üheksa aasta vältel kujundatud aias töö lõppemist. “Kõik puud ja taimed, mida olen oma aeda igatsenud, on olemas. Eelmisel aastal vaatasin aiandusärides ringi, kas leian midagi eriti põnevat, aga ei hakanudki midagi silma.”

Konkursi “Kodu kauniks” aasta kodu tiitli sai tänavu perekond Sikkal Tallinnas Nõmmel, aasta aia tiitel läks perekond Liivole Kiili vallas Luigel.

Võistlust korraldava ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Piret Veigeli jutu järgi on konkursi eesmärk tunnustada Eesti kodu- ja aiakultuuri silmapaistvaid saavutusi, tõstes esile jätkusuutlikkust, omanäolisust, innovatiivsust ja keskkonnasäästlikkust.

“Hea eeskuju najal saavad innustust ja toetust kõik, kes väärtustavad kodu- ja aiakultuuri ja suhtuvad hoolivalt oma ümbrusesse. Harmooniline keskkond toetab iga inimese vaimset ja füüsilist heaolu, seepärast on oluline seda teadvustada ning selle arengule ja edendamisele tähelepanu pöörata,” ütles Veigel.

Tänavu osales konkursil üle 100 kodu ja aia. Auhindu jagati ligemale 18 000 euro väärtuses.

Žüriisse kuulusid ajakirja Kodu & Aed ja sponsorite esindajad, sisekujundaja Sirje Kadalipp ja aiandusspetsialist Mihkel Saar.

Suvel pälvisid Absalonid president Toomas Hendrik Ilvese ja Evelin Ilvese korraldataval üleriigilisel kodukaunistajate võistlusel “Eesti kaunis kodu 2012” tunnustuse looduslähedase keskkonna loomise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles