Tori hobuse tõuaretuses taastus algne kord

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori hobuse tõuaretusse on ristatud mitu maailmas tuntud hobutõugu, aga ka Eesti hobust, kusjuures huvi Tori hobuse vastu on kasvamas välismaalgi. Kõige kaugemal Eestist võib leida Tori hobuseid Austraalias.
Tori hobuse tõuaretusse on ristatud mitu maailmas tuntud hobutõugu, aga ka Eesti hobust, kusjuures huvi Tori hobuse vastu on kasvamas välismaalgi. Kõige kaugemal Eestist võib leida Tori hobuseid Austraalias. Foto: Henn Soodla

Paljud Tori hobuse aretajad hingasid kergendatult, kui veterinaar- ja toiduamet tühistas varasema otsuse tunnustada MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingut Tori hobuste Vana-Tori suuna tõuraamatu pidajana.

“Oluline on see, et veterinaar- ja toiduamet sai aru, et oli suvel teinud seadusvastase otsuse,” sõnas Eesti hobusekasvatajate seltsi tegevjuht Krista Sepp.

Varem oli veterinaar- ja toiduameti (VTA) kõnealuse otsuse õigustühiseks tunnistanud Tallinna halduskohus novembri algul.

VTA kohtuotsust edasi ei kaevanud ja taastas algse Tori hobuste aretusprogrammide täitmise ja tõuraamatute pidamise korra, kus see õigus on antud Eesti hobusekasvatajate seltsile, mille liikmeskonda kuulub enamik Tori tõugu hobuste kasvatajaid.

MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühing tekkis Valgamaal, kus elab selle eestvedaja, Saksamaalt Eestisse elama asunud Ute Wolhrab. Tema on järjekindlalt kaitsnud üht kindlat Tori hobuse tüüpi, mida Tori hobusekasvanduse juhataja Imre Sams on nimetanud Tori hobuste 1970. aastatel välja kujunenud niinimetatud kolhoosihobuse tüübiks, kelle välimik on tänapäevasest Tori hobuse universaalsest tüübist rohmakam. Hobusekasvatajate seltsi tegevjuht Sepp on samuti kriitiline Vana-Tori tõuaretussuuna tunnustamise suhtes. “Võtta hobusetõu aretusest mingi ajalooline periood ja alustada uue suuna aretust on tunnustatav pigem uue tõu aretuse kui aretussuunana,” kritiseeris ta VTAd, mis tunnustas Vana-Tori hobuse ühingut tõuraamatu pidajana.

VTA andis Vana-Tori hobuse ühingule tunnustuse tõuraamatu pidajana tänavu juunis.

Senine Tori hobuse tõuraamatu tunnustatud pidaja, Eesti hobusekasvatajate selts vaidlustas otsuse, aga kui VTA ei rahuldanud vaiet, kaebas ameti kohtusse ja võitis 1. novembril kohtumenetluse.

VTA ei kasutanud edasikaebamise õigust ja tühistas 29. novembril oma varasema otsuse, mis tunnustas Eesti hobusekasvatajate seltsi tõuraamatu kõrval Vana-Tori hobuse ühingu täidetavat raamatut.

Tori hobuse tõuraamatut hakati ametlikult pidama 1921. aastal. Seda on tehtud katkematult tänapäevani. Tööd jätkab Eesti hobusekasvatajate selts. Novembri alguse seisuga on Tori hobuse tõuraamatusse kantud 2012 hobust, neist 834 mära. Tori hobune on lisatud Eestis ohustatud tõugude nimekirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles