Noortebändid muutuvad üha paremaks

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu “Bändomaania” võitnud Minu Akvaariumi sel aastal enam konkursil esinemas ei näe.
Mullu “Bändomaania” võitnud Minu Akvaariumi sel aastal enam konkursil esinemas ei näe. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tänavu 22. veebruaril selgub Pärnu ööklubis Sugar konkursil “Bändomaania” järjekordselt maakonna parim noortebänd, kui võistlema oodatakse kuni kümmet omanäolist kollektiivi.

Konkurssi korraldava Pärnu kontserdibüroo juhatuse liikme Helen Erastuse teatel on “Bändomaania” noortele bändidele suurepärane võimalus esineda kvaliteetse heli ja hea valgusega. “Noortebändidel ei ole esinemisvõimalusi kunagi liiga palju, seega on nende kontserdile kokku saamine üsna lihtne,” märkis Erastus.

Tähtis on esinemisjulgus

“Bändomaanial” esineda soovivad bändid peavad esmaspäevaks esitama Pärnu kontserdibüroole oma demo ja nende seast valitakse välja kümme finalisti. Osaleda võivad kõik kollektiivid, kelle liikmed ei ole vanemad kui 25 eluaastat ja kelle tegutsemise ja/või proovitegemise kohaks on Pärnu linn või maakond. Bänd peab esitama omaloomingut.

“Täna (eile – A. T.) hommikuks oli oma demo esitanud neli bändi ja teine korraldaja Risto Tamm märkis, et ansamblite muusika on muutunud varasemaga võrreldes tublisti meloodilisemaks ja huvitavamaks,” kirjeldas Erastus. “Reeglina jääb peamine demode esitamise aeg ikka viimasele minutile.”

Korraldaja kinnitusel toovad “Bändomaanial” edu ausus ja läbimõeldud kava.

“Lavaline kindlus on väga oluline,” seletas Erastus. “Esinemisnärv ei tohi alt vedada, pead esinema väga kindlalt ja veendunult ning su muusika peab kõnetama teisigi.”

Erastuse kinnitusel on aasta noortebändide jaoks väga pikk aeg. Selle ajaga jõuavad end üles töötada muusikud, kellest mullu ei teatud midagi, ja uue tuule võivad tiibadesse saada need, kes alles mullu üritasid endale kohalikul tasandil nime teha.

Ööklubi oli sundvalik

“Nelja esimese demo esitanu seas on kolm uut bändi,” teadis Erastus. “Samal ajal ei näe tänavu kindlasti enam selliseid bände nagu Minu Akvaarium, Sibyl Vane ja “Superstaari” saate võitja Rasmus Rändvee kollektiivi Facelift Deer. Kui bändid on pälvinud juba üleriigilist tähelepanu ja seavad kõrgemaid eesmärke, miks nad peaksid tulema enam kohalikule konkursile? Nii annab see võimaluse uutele bändidele, kes pole neist üldsegi kehvemad.”

Kui varem on Pärnumaa parim noortebänd selgunud Endla teatris, tulevad kollektiivid tänavu lavale ööklubis Sugar.

“Kahjuks on teater iseseisvuspäeva paiku hõivatud,” põhjendas Erastus. “Kahetsusväärsel kombel ei ole Pärnus kohti, kus sellist üritust teha, nii langeski valik lõpuks Sugarile.”

Mis tänavuse “Bändomaania” võitja peale kõlava tiitli preemiaks saab, on korraldaja teatel veel lahtine ja läbirääkimised selles osas käivad.

Pärnumaa parimat noortebändi valitakse 2006. aastast ja algul toimus konkurss “Proovika” nime all. Viimased kolm aastat on ettevõtmine kandnud pealkirja “Bändomaania”.

2011. aastal žürii parimat ei valinud, küll võitis sel aastal festivalina toimunud üritusel osalenud Sibyl Vane hiljem Eesti noortebändide konkursi. Mullu võitis “Bändomaania” Minu Akvaarium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles