Maksupetturist ärimehel tuleb reaalselt vangi minna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arlet Martinson.
Arlet Martinson. Foto: Ants Liigus

Suures maksupettuses alama astme kohtu otsusel süüdi jäänud ärimehel Arlet Martinsonil tuleb reaalselt vangi minna, kuna tema kaitsjal ei õnnestunud protsessi riigikohtus jätkata ja varasem karistusotsus jõustus lõplikult.

Visorek OÜ, hilisema ärinimega OÜ Atromak tegevdirektor Arlet Martinson esitas maksuametile tahtlikult valeandmeid 2005. aasta aprillist kuni 2006. aasta maini koostatud käibedeklaratsioonides, kasutades selleks Äpendorn OÜ ja Fenser Halduse OÜ nimel koostatud reaalseid majandustehinguid mittekajastavaid arveid või arvestades käibemaksu ilma nõuetele vastavate arveteta. Sellise tegevuse tulemusena jättis OÜ Visorek riigile maksmata käibemaksu 2 600 626 krooni ulatuses.

Samuti aitas Martinson 2005. ja 2006. aastal kaasa Estera Baltic OÜ juhatuse liikme Alar Jaansoni poolt maksuametile valeandmete esitamisele, vahendades selleks Äpendorn OÜ nimel firma raamatupidamist korraldava Hillar Taltsi koostatud ja juhatuse liikme Raavo Raadiku allkirjastatud fiktiivseid arveid. Selle tulemusena jättis OÜ Estera Baltic riigile maksmata käibemaksu 2 030 179 krooni ulatuses. Samuti andis Martinson korraldusi nii Raadikule kui Taltsile Äpendorn OÜ ja Teboil Baltic OÜ kontodele laekunud summade väljavõtmiseks ja tema juurde toimetamiseks. Vahendusteenuse eest sai Martinson kriminaaltulu 676 846 krooni ja Raadik 193 385 krooni.

Samas kriminaalasjas olid kohtu all Visorek OÜ pearaamatupidaja Ülle Saar ja Teboil Baltic OÜ juhatuse liige Ülo Tammekänd. Algselt anti kohtu alla ka OÜ Estera Baltic ja selle juhatuse liige Alar Jaanson ning OÜ Fenser Halduse juhatuse liige Egles Selge, kuid nende osas on kriminaalmenetlus lõpetatud juba varem.

2011. aasta novembris karistas Pärnu maakohus Arlet Martinsoni üheaastase reaalse vangistusega, millest on eelvangistuses ära kantud 24 päeva, Atromak OÜd rahalise karistusega 20 000 euro ulatuses ning Ülle Saart, Hillar Taltsi, Raavo Raadikut ja Ülo Tammekändu üheaastase tingimisi vangistusega 18kuulise katseajaga.

Arlet Martinsonilt ja Raavo Raadikult mõisteti välja kriminaaltulu vastavalt 39 812.76 ja 18 467.78 eurot. Riigi kasuks mõisteti välja tsiviilhagi Martinsonilt, Taltsilt, Raadikult ja Tammekännult solidaarselt 180 692.10 euro ulatuses ning Martinsonilt, Saarelt, Taltsilt, Raadikult ja Tammekännult solidaarselt veel 171 573.19 euro ulatuses. Samuti mõisteti süüdimõistetutelt välja sundraha, koopiate tegemise kulu ja tasu riigi õigusabi eest.

Süüalused viisid vaidluse Tallinna ringkonnakohtusse, mis aga ei muutnud maakohtu otsust süüdimõistmise ja määratud karistuste osas. Seejärel pöördusid kaitsjad riigikohtusse, kuid kolmapäeval ei saanud ükski kaebus menetlusluba. Seega jõustus ringkonnakohtu lahend, mis muuhulgas tähendab, et Martinsonil tuleb reaalselt vangi minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles