Pärnu annab neli teenetemärki

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Pajula.
Heino Pajula. Foto: PP

Pärnu linnavolikogu otsustas eile anda linna teenetemärgi August Puustele, Marika Priskele, Aldur Vungile ja Heino Pajulale, teenetemärgid antakse kätte 6. aprillil toimuval Pärnu päeval.

28. novembril saja-aastaseks saav August Puuste sündis Viljandimaal Polli-Perakülas. Kolm tema venda võitlesid vabadussõjas, pesamuna koolijuhatajaks oli Jaan Tori, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi vanaisa.

1934. aastast liitus Puuste Kaitseliiduga, mille Sakala maleva nooreminstruktoriks oli Alfons Rebane.

Puustele möödus Saksa aeg Omakaitses ja ta saadeti Siberisse. Vahepeal veidi üle 40 kilo kaalunud mees osales 1953. aasta Norilski mässus, kus sai surma 79 ja haavata üle 200 inimese.

1956. aastal kodumaale naasnud, õppis Puuste autojuhiks, lõpetas õhtukeskkooli ja metsamajanduse tehnikumi. Pensionile jäi ta Pärnu metsamajandist metsapunkti juhataja ametikohalt.

Mullu suutis vanahärra Eerik-Niiles Krossi üllatada sellega, et ta oli nelja õppeaasta jooksul väärikate ülikooli loengutel käinud ja ainult ühest puudunud.

“Ikka on juurde õppida midagi,” ütles Puuste. “Tõeline Eesti Vabariigi järjepidevuse kandja,” iseloomustas linnavolikogu esimees Vahur Mäe meest, kellele president Arnold Rüütel on Riigivapi V klassi teenetemärgi andnud.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priske töötas üheksakümnendate aastate alguses Pärnu linnavalitsuses. Tema kaasabil sündisid Pärnu hambapolikliinik ja paljud teised algatused. Pärast mitme panga kohaliku filiaali juhtimist sai temast majandusministeeriumi kantsler.

Nädalavahetustel võib Prisket sageli näha kodulinnas, mille arengule ta igati kaasa on aidanud.

Pärnu ümbersõidu valmimine, transpordiühendused Kihnuga, jäälõhkuja uuendamine – nende ja paljude teiste probleemidega on Priske detailideni kursis.

Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk on üks vähestest Pärnu arheoloogidest.

Laulva revolutsiooni ajal sai temast üks Sütevaka seltsi eestvedajatest, kes noori oma loengutega innustas. Vungi kirjutatud on mitu ajalooraamatut, ta on juhtinud muuseumi tänapäevastamist ja loonud sellest huvitava kultuurikeskuse.

Heino Pajulast kirjutas Pärnu Postimees laupäeval. Pajula saab vapimärgi elutöö eest koolmeistrina. Ta on juhatanud Kihnu ja Surju kooli, töötanud Pärnu linna haridusosakonnas ja juhtinud Pärnu lastekodu.

Kauaaegset pedagoogi on saatnud kogu elu muusika, ta on Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoori aktiivne liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles