Eelhääletamine algas Pärnumaal loiult

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad hääletuskabiinides.
Valijad hääletuskabiinides. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Eile alanud Euroopa Parlamendi eelhääletamisel osales Pärnumaal 817 valijat, mis moodustab 1,2 protsenti siin valijate nimekirja kantud 69 454 inimesest.


Pärnu maakonna valimiskomisjoni esimehe Rita Kosenkraniuse sõnutsi osalesid esimesel eelhääletuspäeval aktiivsemalt Vändra valla elanikud. Kõige passiivsemalt käidi hääletamas Varbla, Häädemeeste, Sauga ja Audru vallas.

Kosenkraniuse sõnade kohaselt võib tegelik eelhääletanute arv olla Pärnumaal suurem, sest siinkandis eelhääletanute statistika ei näita interneti teel hääletajate arvu.

Pärnumaal on Euroopa Parlamendi valimistel 56 valmisjaoskonda.

Võrreldes eelmiste, 2007. aastal toimunud riigikogu valimistega on valmisjaoskonadade arv jäänud Pärnumaal samaks. Vändra vallas on senise kolme valimisjaoskonna asemel viis jaoskonda, Tõstamaal on kolme valimisjaoskonna asemel tänavu üks hääletamispunkt.

Pühapäeval saab kasutada ka kodus hääletamise võimalust. Kodus hääletamiseks tuleb eelhääletamise päevadel või valimispäeval kella 16ni teha avaldus kodukoha valimisjaoskonnale või eelhääletamise ja valimiste päeva vahelisel ajal kohalikule valla- või linnavalitsusele.

Kosenkranius märkis, et valimiskasti koju tellimine peab olema põhjendatud. „Kohalik valimiskomisjon teeb avalduse põhjal otsuse,“ märkis ta. „Tavaliselt on kodus hääletamise põhjuseks tervislikud põhjused, kõrge iga, transpordivõimaluse puudumine või halvad teeolud.“  

Üle Eesti oli eile Euroopa Parlamendi valimiste eelhääletamisel kõigis valimisjaoskondades, koos elektrooniliselt antud häältega hääle andnud 50 852 valijat, mis moodustab 5,6 protsenti nende üldarvust.

2004. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eelhääletamise esimese päeva õhtuks oli oma hääle andnud 22 273 valijat, mis moodustas 2,55 protsenti nende üldarvust, teatas vabariigi valimiskomisjoni sekretariaat.

Pärnumaal osales 2004. aasta Euroopa Parlamendi valimistel eelhääletuse esimesel päeval 1,8 protsenti valijate nimekirja kantutest.

Kosenkraniuse arvates võib valimisaktiivsuse näitaja langemise põhjuseks olla see, et eelmistel valimistel ei olnud veel võimalik hääletada interneti teel.

Interneti teel hääletamise võimalust oli eile õhtuks kasutanud 35 484 valijat. 2007. aasta riigikogu valimistel oli elektrooniliselt hääletanute koguarv 30 275.

Elektrooniliselt saab hääletada ööpäev läbi veebilehel www.valimised.ee, netivalimine lõppeb 3. juunil kell 20.

Soovi korral saab häält muuta uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise ajal valimisjaoskonnas hääletades. Valimispäeval häält muuta ei saa.

Eelhääletada saab veel täna ja homme, mil kõik valimisjaoskonnad on avatud kella 12-20. Samal ajal toimub ka hääletamine väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda, milleks on igas linnas ja vallas avatud vähemalt üks jaoskond.

7. juunil saab hääletada üksnes elukohajärgses valimisjaoskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles