Omavalitsustel napib raha laste lastekodusse paigutamiseks

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lastekodu direktor Priit Sutt.
Pärnu lastekodu direktor Priit Sutt. Foto: Urmas Luik

Kuigi järjest rohkem on neid vanemaid, kes oma laste toitmise ja kasvatamisega toime ei tule, väldivad omavalitsused laste lastekodusse paigutamist, sest kuni vanemaõiguste äravõtmiseni tuleb selle eest tasuda omavalitsustel.


Asi on selles, et riik hakkab lapse ülalpidamise eest maksma alles pärast kohtuotsuse jõustumist, vahendas ERR.ee „Aktuaalset kaamerat“.



Pärnu lastekodu direktori Priit Suti sõnul on lapsi, kellel koduse olukorra tõttu oleks parem asenduskodus elada, kindlasti rohkem, kui neid sinna tuuakse.



„Tihti on maaomavalitsuste poolt lapsed toomata jäänud selle tõttu, et lihtsalt ei jätku rahalisi vahendeid,“ ütles Sutt.



Sotsiaalministeeriumi asekantsler perepoliitika ja sotsiaalalal Riho Rahuoja rääkis, et praegu sekkub lastekaitse või sotsiaaltöötaja pereellu juhul, kui laste tervis või elu on oma peres ohus. „Selle olukorra lahendamiseks ei ole lastekodu ainuke võimalus ja kindlasti mitte esimene, vaid kõige viimane võimalus,“ märkis Rahuoja.



Kohtumenetluse nõue on tema sõnade järgi kasutusele võetud just sellepärast, et lapsed ei satuks väga kergekäeliselt lastekodudesse, vaid võetaks kasutusele alternatiivseid meetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles