Metsavendade tapmise arvatav korraldaja astub kohtu ette

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus määras metsavendade tapmise korraldamise tõttu inimsusevastastes kuritegudes süüdistatava kunagise Vändra rajooni julgeoleku ülema Valentin Lukjanovi kriminaalasja arutamise oktoobri lõppu.


Juba kolm aastat kohtumenetluses olev süüasi ei ole seni kohtualuse halva tervise tõttu süüdistuse avaldamiseni jõudnud ning ka 29. oktoobril toimuval istungil ei ole välistatud 89aastase Lukjanovi saatmine täiendavasse terviseekspertiisi.



Lääne ringkonnaprokurör Sirje Hunt ütles ERRi uudisteportaalile, et uus terviseekspertiis peaks andma vastuse, kas Lukjanovi tervis võimaldab tema üle kohut pidada.



2006. aastal anti Lukjanoviga koos kohtu alla kunagine Vändra rajooni julgeoleku agent Paul, kes aga suri 81 aasta vanusena eelmisel aastal.



Kaitsepolitsei uurimismaterjalide järgi värbas ENSV julgeolekuministeeriumi Vändra rajooniosakonna ülem Lukjanov 1951. aasta detsembris agendiks Pauli, kes liitus metsavendadega ja aitas kaasa nende "likvideerimisele".



Nii korraldas Lukjanov Paulilt saadud teabe alusel 1952. aasta 20. aprillil Vändra rajoonis Aesoo külanõukogu piirkonnas Vallaniidu talus haarangu, milles tapeti metsavennad Evald Koppel ja Asnar Pihelgas.



Juba sama aasta mai lõpus korraldas Lukjanov metsavendade Elmar Koppeli ja August Põõsaste tapmise Vändra rajoonis Vihtra külas Lubjaahju talu lähedal metsas.



Lukjanov värbas 1951. aasta lõpus agendiks ka Pauli venna Bernhardi. Kaitsepolitsei uurijad tuvastasid, et otseselt metsavendade tapmises osalenud Bernhard suri juba ligi 30 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles