Elmar Trink: Pärnu suupillimängijad käisid ülemaailmsel festivalil

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suupillifestivali peakorraldaja Elmar Trink.
Suupillifestivali peakorraldaja Elmar Trink. Foto: Ants Liigus

Suupilliklubi Piccolo esindus naasis äsja Saksamaalt Trossingeni linnast kuuendalt “World Harmonica” festivalilt. Üleilmne suupillifestival toimub sarnaselt olümpiamängudega iga nelja aasta tagant, seekord oli osavõtjaid 40 riigist. Eestlased osalesid festivalil esimest korda konkursiprogrammis ja saavutasid üsna häid tulemusi.


Pärnu suupillifestivali peakorraldaja Elmar Trink,
Piccolo esindus võttis “World Harmonica” festivalil esimest korda osa konkurssidest, kuidas läks?


Konkursid toimusid 12 kategoorias, milles igaühes umbes 25 osalejat, välja arvatud klassikalise suupilli soolokategoorias, kus oli 48 osavõtjat.



Pärnulanna Melani Tali võistles noortekategoorias, kuid jäi esimese 20 hulgast välja. Piccolo Folk osales avatud kategoorias ja sai 13. koha, Karl Madis koos teda basskitarril saatnud Margus Martmaaga sai jazz’i-kategoorias 12. koha.



Tulemustega peab rahul olema, sest kui Eesti suupilliliikumine tähistab alles 13. aastapäeva, siis mujal maailmas on see liikumine kestnud kümneid aastaid, suupill leiutati ju 1821. aastal.



Millega peale võistlemise jõudsite festivalil tegelda?


Külastasime kolme galakontserti, oli võimalus osaleda töötubades, täiendada nii oma pillimänguoskusi kui saada uusi teadmisi suupilli tehniliste võimaluste ja helindamise kohta.



Külastasime Trossingeni linnas Hohneri tehast. See on üks suuremaid muusikariistade vabrikuid, mis valmistab suupille.



Festivali meeleolu oli väga mõnus, kõik mängijad olid võrdsed, nii algajad kui staarid. Tegime paljude tippmängijatega juttu, reklaamisime Pärnut ja kutsusime külla. Peab ütlema, et Pärnu festivali tuntakse hästi ja meie renomee on kõrge. Näiteks ajakirjas Harmonica World ilmus hiljuti Brendan Poweri artikkel meie suvisest festivalist, mis on maailmas palju huvi tekitanud.



Eestis on Pärnu suupillifestival huvi selle instrumendi vastu ilmselt aastatega tublisti kasvatanud. Kui populaarne on suupillimäng praegu maailmas?


Väga populaarne, näiteks kinos käies tasub tähele panna, kui paljude filmide soundtrack’is kõlab suupill. Kunagi peeti seda vanade meeste pilliks, õnneks on see suhtumine muutunud, noored mängivad meeleldi ja pillil on oma koht nii bluusis kui saatepillina tõsisemas muusikas.



Praegu valmistume järgmise aasta festivaliks koostöös Oistrahhi-festivaliga: tellimus on antud esimese eesti suupillikontserdi loomiseks.



Samal ajal võiks suupill oluliselt populaarsem olla, sest tegemist on väga kättesaadava instrumendiga, mis on käepärane ja jõukohane lapselegi. Pärnu vabahariduskeskuse poolt neli aastat korraldatud suupillilaagris õpivad vaid nädalaga ka kõige pisemad lapsed noodist mängima.



Austrias ja Saksamaal kasutatakse suupilli algkoolis muusikaõpetuse tundides. Instrumendiõppeta on raske noodilugemist selgeks saada ja suupill on alustamiseks väga sobiv.



Suupilliklubi Piccolo peab homme sünnipäevapidu. Keda kontserdil kuulda saab?


9. novembril täitub 13 aastat suupilliklubi loomisest, sünnipäevakontsert toimub homme, 7. novembril kell 18 Nooruse majas Roheline 1b. Esinevad kõik, kes käisid Trossingenis, esitame samu kavasid. Külla tulevad Soome sõbrad, Kihnu Virve koos pereansambliga ja üllatusesinejad. Suupilliklubis on registreeritud üle 50 liikme, kellest noorim on 13- ja vanim 87aastane, õhtu jooksul astuvad üles Piccolo eri koosseisud orkestrist solistideni. Piccolo Folk mängib õhtu edenedes tantsuks. Pileteid saab osta eelmüügist Nooruse majast ja Endla teatri kassast hinnaga 75 krooni, kohapeal on hind 100 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles