Pärnumaa aasta küla tiitli pälvib Kadjaste

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindi küla elanik, rannakalur ja aasta sädeinimene Jüri Kivirand on justkui majakas väikses kalurikülas.
Lindi küla elanik, rannakalur ja aasta sädeinimene Jüri Kivirand on justkui majakas väikses kalurikülas. Foto: Ants Liigus

Ühendus Pärnumaa Kodukant tunnustab tänavusel aasta küla konkursil aasta küla tiitliga Kadjaste küla, aasta sädeinimene on Jüri Kivirand Lindilt ja tegus maanoor Geili Pais Pärnjõelt.


Aasta küla tiitli pälvib Kadjaste küla, kus külaelu on elavnenud alates 2005. aastast, kui Vändra vald ostis tarbijate ühistult osa poehoonest, et see külaelanike kooskäimiskohaks sisustada. Küla pilt on vahepealseil aastail oluliselt muutunud, seda projektide toel ning külaelanike vabatahtliku tööga.



Vahepealse ajaga on Kadjaste saanud omale külamaja-vabaajakeskuse, mille juurde on rajatud külaplats, lastele on ehitatud mänguväljak. Külamajas on toimiv jõusaal, toimuvad küla ühisüritused ja kord kuus tantsuõhtud. Suve sisustavad traditsiooniline külapäev ja jaanituli. Kauplus, mille eelmine omanik sulges, on valla abiga ja uute tegijatega taas avatud.



Selle suvega sai renoveeritud kogu vabaajakeskuse ja poehoone, millel on vahetatud katus ja korrastatud fassaad. Külaseltsi-mittetulundusühingut Kadjaste veab Tiina Heidemann ja vabaajakeskust juhib Alliki Luuasep.



Aasta sädeinimese tiitli vääriliseks hinnati Jüri Kivirand. Esitajad on iseloomustanud teda kui suure südame ja suure mõistusega meest, kes on justkui majakas väikeses Lindi kalurikülas. Kõik teavad ja tunnevad teda.



Kivirand on Lindil elanud kogu oma elu. Käinud Lindi algkoolis ning seetõttu alati olnud huvitatud kooli edust ja käekäigust - nii saab lasteaed-algkool temale toetuda kõigis muredes alates eelarvelistest küsimustest liivaveoni.



Kivirand osaleb Lindi lasteaia-algkooli hoolekogus vallavolikogu liikmena, on Lindi külaseltsi asutajaliige ja aktivist, kuulub Lindi rahvamaja nõukogusse ideede looja ja põhilise elluviijana.



Enamiku oma elust on Kivirand teeninud leiba rannakalurina, tegutsenud aastaid rannakalurite eest seismisega ja ürituste organiseerijana.



Kiviranna hingesoov on olnud säilitada koduküla traditsioone ja kombeid, arendada kultuuri. Igal aastal korraldab ta Lindi küla jaanipäevi, kalurite päevi, muinastulede ööd ja teisi üritusi - ikka selleks, et külal hing sees püsiks ja järeltulev põlv traditsioonideta üles ei kasvaks.



Ta on kuulunud Audru vallavolikogusse selle alustamise algusest, Lindi rahvamaja nõukogu liikmena arendab noortetegevust.



Tegus maanoor on Pärnjõe noor Geili Pais, kes õpib Vändra gümnaasiumis, tegutseb vabatahtlikuna noortekojas, Punases Ristis, noorteorganisatsioonis 4H, kodukandi külaseltsis-mittetulundusühingus Kolm Küla ja sellega liitunud ühenduses Pärnjõe Noored.



Pais on kirjutanud projekte nii idee- kui võistluskonkurssidele. Ta tegeleb modern- ja rahvatantsuga, näitlemisega, lööb kaasa naiskooris ja pilliringis ning on osalenud Soometsa rahvusvahelises suveakadeemias. Eelmisel aastal võitis Pais Pärnumaa matemaatikaolümpiaadi, ta on osalenud teistelgi aineolümpiaadidel.



Tiitlid koos Heini Soobiku loodud taiestega antakse üle homme Pärnjõe põhikoolis "Pärnumaa Kodukant 10 - Eesti Rahva Muuseum 100" tähtpäevaüritusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles