Vabakool muutub jõulumaaks

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakool valmistub jõululaadaks.
Vabakool valmistub jõululaadaks. Foto: Grete Raspen Masing

Laupäeval, 5. detsembril 11-16 ootab Pärnu väike vabakool linlasi koolimajja koguperelaadale.


Laat tähendab seda, et viie tunni vältel on kogu koolimaja – korrused, saal ja keldergi – muutunud jõulumaaks. “Eelmise aasta laat õnnestus väga hästi. Laekunud tulu eest ostsime klassitäie uut mööblit, puhastulu oli 20 000 krooni,” rääkis lapsevanem ja ürituse eestvedaja Kauni Sillat.

Et tegu on pereüritusega, tasuks kindlasti näpu otsa võtta lapsed või lapselapsed koos sõprade ja sõbrannadega.

Laada ettevalmistamist juhivad “laadanaised”, nagu nad ennast naljaga pooleks nimetavad, ehk 15-liikmeline emade grupp.

Linnarahva üllatamiseks ja rõõmustamiseks on välja mõeldud palju põnevaid ja vahvaid tegevusi. Lastele on avatud muinasjututuba, päkapikumaa, kalapüük ja päkapikurada. Emade- isadega saavad lapsed meisterdada jõulukaarte ja pisikesi jõulukingitusi, viltida vildiseepe ja kaunistada piparkooke.

Avatud on jõuluvana postkontor ja näomaalingute nurk. Jõulufotograaf on üles seadnud dekoratsioonid, kus saab teha lõbusaid perefotosid. Majas kõnnib professionaalne jõuluvana, kes jagab kõigile lastele kommi, küsides selle eest luuletust.

Lapsevanematele on avatud tervisetuba, mida juhib Villa Medica. Iga poole tunni tagant algab teatriklassis show-programm. Sellal, kui vanemad kohvikus jõuluküpsetisi söövad, saavad pisikesed pereliikmed emade-isade silme all pallimerega mängunurgas hullata.

Müüakse käsitööesemeid ja hoidiseid, jõulupärgi, vildiseepe ning käbipäkkasid. Loterii-allegrii on selline, kus võidab iga loos ning peavõidud on küllaltki hinnalised. Loterii suurtoetajad on Tallink, Eldur Puit, Akko Mööbel,  Pärnu reisibüroo aleva Travel ja Sportland Eesti AS.

Samal ajal pakutakse koolisööklas sooja jõululõunat. Kogu üritust seob peredevaheline jõulumäng. Suurel laval toimub kaks suurt kontserti, kus esinevad vabakooli vilistlased ja Gabriele moe- ja tantsukooli õpilased.

Ürituse organiseerimisega on seotud vabakooli 65 lapsevanemat. Igal klassil on oma töötuba või laadaülesanne. “Sellise suure ürituse organiseerimine annab lastele meeskonnatöö kogemuse ja kasvatab vastutustunnet,” märkis Sillat. Jõululaat on üks paljudest vabakooli suurprojektidest, kus omavahel teevad koostööd õpilased, õpetajad ja vanemad.

Tänavuse laadaga loodetakse välja teenida digiklaver ja mõni vajaminev muusikariist. Selle nimel on kooli lapsevanemad ja õpilased ning õpetajad olnud rakkes kaks kuud. Kolm viimast nädalavahetust on emad-isad lastega valmistanud töötubades jõulupärgi ja vildiseepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles