Audru kohakasvatajate kriminaalasi jõudis kohtusse

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Oppar Audru vallavalitsuses kalakasvatuse rajamisega seotud plaane selgitamas.
Alar Oppar Audru vallavalitsuses kalakasvatuse rajamisega seotud plaane selgitamas. Foto: Ants Liigus

Läinud aasta detsembri lõpus saatis riigiprokurör Triin Bergmann Harju maakohtusse üldmenetluse korras kriminaalasja, mis puudutab endise osaühingu, praeguse aktsiaseltsi FjordFresh Holdingu, selle juhatuse liikme Thorben Gronkjaer Nielseni ja põllumajandusministri endise nõuniku, nüüdse AS FjordFresh Holdingu juhatuse liikme Alar Oppari tegevust.


Riigiprokuratuuri pressiteate kohaselt süüdistatakse Alar Opparit karistusseadustiku (KarS) paragrahvi 298 prim lõige 1 järgi Thorben Nielseni ja OÜ FjordFresh Holdingu huvides mõjuvõimuga kauplemises ja KarS paragrahv 293 lõige 1 järgi Nielsenilt ja OÜ FjordFresh Holdingult pistise võtmises.



Nielsenit süüdistatakse KarS paragrahv 297 lõige 1 järgi Alar Opparile pistise andmises.



Aktsiaselts FjordFresh Holdingut süüdistatakse KarS paragrahv 297 lõige 3 järgi Alar Opparile pistise andmises.



Riigiametniku ”määrimine”


Süüdistuse järgi sai põllumajandusministri nõunik Oppar OÜ FjordFresh Holdingu juhatuse liikmelt Nielsenilt vara ja muud soodustust ning Oppar nõustus vara ja muu soodustusega vastutasuna, et kasutas ja kasutab tulevikus ebaseaduslikult oma tegelikku ja eeldatavat mõju eesmärgiga saavutada põllumajandusministeeriumi ametiisikutelt tegude toimepanemise Nielseni ja OÜ FjordFresh Holdingu huvides.



Alar Oppar isikuna, kellel Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu liikmena oli pädevus osaleda sihtasutuse tegevuse kavandamisel, tegevuskava kinnitamisel, sealhulgas tagatiste abikava kinnitamisel, rahastamistaotluste läbivaatamisel ja rahuldamisel, sai OÜ FjordFresh Holdingu juhatuse liikmelt Nielsenilt vara ja varalist soodustust ning nõustus sellega vastutasuna, et initsieeris, propageeris ja toetas MESis riigi garantiiga laenude andmist, samuti riigi garanteeritavate laenusummade suurendamist ning pidi osalema Nielseniga seotud ettevõtete rahastamistaotluste, sealhulgas laenu- ja garantiitaotluste läbivaatamisel ja otsustamisel.



Alar Oppari saadud vara ja soodustustena on üles loetletud intressivaba laen 400 000 krooni, 531 000 krooni nõustamisteenuste ettemaksuna, samuti töökoht ja osalus ettevõttes OÜ (AS) FjordFresh Holding.



Riigiprokuratuuri teatel leidsid kuriteoepisoodid aset 2007. aasta sügisest 2008. aasta kevadeni.



Audru kalafarm ootel


Taani ettevõtja Thorben Nielsen pälvis avalikkuse tähelepanu 2007. aasta septembri algul, mil nädalaleht Eesti Ekspress kirjutas, et üheksa aastat Eestis elanud ja äri teinud Nielsen esindab rahvusvahelist konsortsiumi, kes tahab tõenäoliselt Audru kanti püsti panna hiiglasliku kalafarmikompleksi. Toona kinnitas Oppar, et mingeid eksklusiivseid riigipoolseid toetusi kalaprojekti investoritel oodata ei maksaks.



2008. aasta aprillis kirjutas Eesti Ekspress taas kalafarmist. Siis nimetas Nielsen investeeringu võimalikuks suuruseks farmi eduka käivitamise korral 500 miljonit eurot (umbes kaheksa miljardit krooni). Tööd lubati kuni 1200 inimesele.



Kalafarmi rajamiseks ostis Nielseni firma Audru vallas Põldeotsa külas Suuresilla suurfarmi 50hektarilise maatüki. Ehitustöödega taheti pihta hakata juba 2008. aasta sügisel.



Paraku lahvatas pistiseskandaal, mis septembris 2008 jõudis üleriigilisse ajakirjandusse. Postimees kirjutas 16. septembril 2008, et juba ministeeriumis töötades asus Oppar propageerima Nielseni kalakasvandust ja läks aprilli keskel sinna tööle. Krediidiinfo andmetel kuulub Oppar koos Nielseniga 18 ettevõtte juhatusse.



Maaleht kirjutas toona, et rahaga seotud segasevõitu lood on Opparit saatnud varemgi. Väidetavalt on ta sageli laenu võtnud, siis võlgade maksmisega hätta jäänud, paljud asjad ära õiendanud, mõne aga ka nn unustanud.



1974. aastal sündinud Oppar on olnud Isamaaliidu põllumajandusprogrammi peamine väljatöötaja. Minister Helir-Valdor Seedrit nõustas ta põllumajanduse, maaelu arendamise ja toiduainetetööstuse valdkonnas.



Eravestluses Pärnu Postimehega möödunud aasta lõpus on Thorben Nielsen kinnitanud oma süütust: ”Ma ei ole midagi valesti teinud!” ja lubanud Audru projektiga jätkata pärast kriminaalsüüdistuse ära langemist.



Alar Oppari palkamist oma teenistusse on Nielsen pidanud kasulikuks, sest ”mees tunneb kalanduse valdkonda Eestis läbi ja lõhki”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles