Vändra alev on hädas valla võlgadega

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui enamik omavalitsusi oli sunnitud kulusid oluliselt kärpima juba mullu, siis Vändra alevil seisavad suured kärped ees alanud aastal.


Alev ei vähendanud mullu oma eelarvet, kuid tõmbas allasutustes kulusid kokku aasta jooksul.



Tulumaksu laekus aasta lõpuks siiski oodatust miljon krooni vähem ja tulu kahandas omakorda seegi, et Vändra vallalt jäi gümnaasiumi, lasteaedade ja muusikakooli teenuste eest alevile laekumata alla miljoni krooni.



Alev ise ei jäänud kellelegi võlgu tänu kogutud reservile.



Vändra alevivolikogu aseesimees Priit Enok möönis, et sel aastal arvestatakse alevieelarve tulude kümneprotsendise langusega, sealhulgas võetakse volikogus luubi alla nii alevi lasteaedade, kooli ja hooldekodu teenustasud kui alevieelarvest palka saavate inimeste töö- ja lisatasud.



Enok märkis, et kuigi piirkonna ainus gümnaasium saab võimla näol märkimisväärse investeeringu ja senisest paremad tingimused, võivad alevieelarves traditsiooniliselt olulisimal kohal gümnaasiumi majandamiskulud sel aastal palju kukkuda.



Kui 2009. aastal kulus gümnaasiumis õppetöö korraldamiseks üle 15 miljoni krooni, siis 2010. aastal tõenäoliselt alla 14 miljoni. Peale majandamiskulude võib see tähendada kärpeid seni vallaeelarvest makstud lisatasudelt.



 “Alevivolikogu majanduskomisjon otsustas pöörduda Vändra vallavolikogu poole märgukirjaga, kus kutsutakse naaberomavalitsust üles esitama kava võlgnevuste kustutamiseks. Koosolekul jäi kõlama arvamus, et alevi ja valla vahel tuleb saavutada selline koostöö ja vastastikune mõistmine, mis tagaks Vändra haridusasutuste tõrgeteta ja jätkusuutliku majandamise nii 2010. aastal kui järgnevatel aastatel,” mainis Enok.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles