Audru kiriku orel saab annetajate toel korda

Karin Klaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käib töö ja vile koos: Arvo Viirg on kätte saanud vana oreli kuuest vilest ühe. 

Urmas Luik
Käib töö ja vile koos: Arvo Viirg on kätte saanud vana oreli kuuest vilest ühe. Urmas Luik Foto: parnupostimees.ee

Eile monteerisid töömehed lahti Audru kiriku oreli, mis saab restaureeritud orelimeister Olev Kentsi töökojas Tapal. Uuenenud instrument loodetakse sisse pühitseda 2007. aasta jõulude paiku.

“Kiirustasime lepingu sõlmimisega, et oreli paigaldamine ja intoneerimine ei jääks liiga külma aega,” rääkis EELK Audru Püha Risti koguduse õpetaja Tiina Janno. “Loodame, et selle aasta jõulupühal teeb meie orel juba oma esimese hüüdmise.”

Aastaid vaikinud oreli on valmistanud üks esimesi eesti soost orelimeistreid Carl Georg Thal 1843. aastal, tegemist on ainulaadse nii vana ja autentsena säilinud instrumendiga Eesti orelite seas. Orelit remonditi enne Teist maailmasõda, pärast sõda on pill jäänud ilma igasuguse asjatundliku remondi ja hooleta.

Audru kiriku orelile hakkab taas eluvaimu sisse puhuma 20aastase staažiga meister Olev Kents. Korda on vaja teha kogu instrumendi sisemus tuulepõhjadest viledeni. Meistri sõnade järgi oleks Eesti paljude kirikute vanu oreleid vaja restaureerida, umbes 50 orelit peaks üsna kiiresti esmaabi saama.

“Pean töö kümne kuuga valmis saama,” ütles Kents. “Peab ütlema, et Audru orel on väga viletsas seisukorras, sest viimati mängiti sellel 1980. aastate lõpus. Väga paljud kogudused ei suuda oreli remondiks raha leida, aga eelmise aasta lõppedes hakkas asi paranema, oma orelit tahab restaureerida juba õige mitu omanikku.”

Audru kiriku oreli restaureerimise jaoks on raha kogutud 2001. aastast peale, 2003. aastal loodi MTÜ Audru Kiriku Oreli Sõprade fond. “2006. aasta ületas annetuste hulgalt eelnevad mitmekordselt,” rõõmustas Tiina Janno. “Kogudus on väga tänulik lahketele annetajatele Viiburi Kinnisvarale, Audru valla elanikele, Königswinteri kogudusele Saksamaalt, OÜ REN TAR ESTile ja paljudele teistele.”

Oreli restaureerimine läheb maksma 600 000 krooni, sellest summast on puudu veel 180 000 krooni. Annetusi võib oreli taastamise toetamiseks teha MTÜ Audru Kiriku Oreli Sõprade arvele Hansapangas 222026720838 või Audru Püha Risti koguduse arvele Hansapangas 221011576506.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles