Peremajad pannakse püsti kevadeks

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külma tõttu on peremajade ehitus veidi viibinud, vundamenditöid teevad parajasti alltöövõtja AS Kurmiku mehed.
Külma tõttu on peremajade ehitus veidi viibinud, vundamenditöid teevad parajasti alltöövõtja AS Kurmiku mehed. Foto: Ants Liigus

Pärnus Oja 97 ehitatakse sotsiaalministeeriumi tellimusel Pärnu lastekodu lastele mõeldud peremaju, veebruari alguses loodetakse hoonekompleksile panna pidulikult nurgakivi.


Sotsiaalministeeriumi haldus- ja ehitusjuht Väino Norit avaldas lootust, et kompleks valmib septembriks. Ehkki külma ilma tõttu on ehitustööd veninud, peaksid kuus kivist elamut ja tegelusmaja saama katuse alla kevadel. Järgnevad sisetööd, haljastamine, spordiväljakute, teede ja aia ehitamine.



Töö peremajade nimel on kestnud kolm aastat. Oktoobris sõlmis sotsiaalministeerium peatöövõtulepingu ühise pakkumise teinud firmadega Wolmrex ja Arco Ehitus, mis ehitavad majad valmis 20,2 miljoni krooniga. Seda on vähem, kui algul kavandati, sest ehitushinnad on vahepeal langenud, tõdes sotsiaalministeeriumi ametnik.



Lapsed juba elevil


Peremaju valmib kokku kuus, igasse neist asub elama kuni kaheksa last. Senistest parematesse tingimustesse kolimist ootavad Pärnus 50 last vanuses kaks kuni 24 eluaastat ja 32 töötajat. Tegeluskeskusesse tulevad kontoriruumid, spordi- ja peosaal, kus tähistatakse sünnipäevi ja jõule.



Pärnu lastekodu asedirektor Priidu Leok tõdes, et lastekodu lapsed on elevil ja ootavad majade valmimist pikisilmi. Novembris olid lapsed ehitajatel abiks võsa mahavõtmisel, andes sümboolse panuse tulevase kodu rajamisel. “Ehitusobjekt on praegu piiratud, nüüd käime rohkem aia tagant vaatamas,” lisas Leok.



Lastekodus on korraldatud joonistusvõistlusi, kus lapsed on kujutanud oma tulevasi kodumaju, nähes neid hästi rõõmsates värvides. Maja ümber on joonistatud ronimisatraktsioonid ja korvpalliplatski. Leoki sõnade kohaselt on suur pluss, et territoorium on ümbritsetud aiaga. “Me ei pea kartma, et väikesed mänguhoos autoteele jooksevad, ja võõrad ei saa meie maja ümber hulkuda,” põhjendas ta.



Uue lastekodukompleksi asukohaga on lastekodu pere samuti rahul: lähedale jääb nii bussipeatus kui haigla. Varem oli see piirkond mahajäetud kant, kus polnud võimalik jalutadagi. Haigla ja kutsehariduskeskus on toonud sinna uue hingamise. Leoki meelest on tore, et üks nurgake Pärnust saab jälle korda.



Peremajad kõikjal Eestis


Lastekodu senine hoone antakse üle Pärnumaa kutsehariduskeskusele, mis rajab sinna õpilaskodu kutsekoolis õppivatele noortele.



Šveitsi abiprogrammi ja Euroopa Liidu regionaalarengu fondi abiga rajatakse Eestisse 33 peremaja, mis saavad koduks 300-350 lapsele. Sotsiaalministeeriumi andmeil on riiklike asenduskodude reorganiseerimise toetuse suurus 143,9 miljonit krooni, riik rahastab ettevõtmisest 15 protsenti. Peremajad saavad Elva ja Tartu väikelastekodu, Narva-Jõesuu, Haapsalu, Pärnu, Viljandi, Väike-Mõisa ja Juuru lastekodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles