86aastane legendaarne pottsepp tegi Pärnu jõel paljajalu tervisekõnni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
86aastane Walter Rull kõndis paljajalu jõejääl Papiniidu sillast Kesklinna sillani.
86aastane Walter Rull kõndis paljajalu jõejääl Papiniidu sillast Kesklinna sillani. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna kell 12 startis legendaarne pottsepp, kunagine sõudja ja tõstesportlane Walter Rull Papiniidu silla juurest ligi neljakilomeetrisele terviseretkele mööda Pärnu jõe jääd. Paljajalu. 


86aastase mehe sõnul tuleb tema ettevõtmise mõistmiseks rännata ajas 16 aastat tagasi, kui nooruspõlves kangel spordimehel ja kehalise kasvatuse õpetajal tekkisid hädad puusaliigesega. Tohtrid vahetasid selle välja, kuid jalad kippusid paiste minema. Nende töös hoidmiseks hakkas Rull suviti jahedas merevees suplema ja talvel paljajalu jalutama. Enesetunne paranes silmanähtavalt ja paistetuski alanes. 

„Mul pole sellest saati kordagi ühtegi külmetushaigust olnud,“ kinnitas mees, kelle tervis on enda sõnul parimas korras. „Ka krõbeda külmaga käin igapäevaselt kinga ja siidisokiga, ilma et jalad külmetaksid.“ 

Tervisekõnniga mööda Pärnu jõe jääd soovis Rull propageerida tervislikke eluviise. Teekond kujunes raskeks, sest mitmes kohas vajus jalg lumesupist läbi, kuid pooleli jätmise mõtteid mehel meeles ei mõlkunud. 

„Meil on kahe silla jooks, ma tegin kahe silla kõnni. Oleks jää sile, võinuks edasi-tagasi ka jalutada,“ muheles mees, arutledes, kas teda nüüd Jüri Jaansoni kõrval Kahe Silla klubi liikmeks arvatakse. On ju Rullgi omaaegne sõudja, kes parimad etteasted teinud kahepaadil.

Paljajalu õues pateramine on mehele muidugi omajagu vahejuhtumeid põhjustanud. „Eelmisel nädalal jalutasin Liiva tänaval, kõndisin pikema maa maha kui täna. Äkki oli mul punase ristiga auto kõrval ja kaks naist võtsid kaenla alt kinni, tahtsid ära viia,“ jutustas Rull naerda lõkerdades, et keegi olla teda nähes häirekeskusesse helistanud arvates, et mehe peas pole kõik päris korras. „Ma rääkisin neile loo ära ja leppisime kokku, et kui ma edaspidi paljajalu kõndima lähen, siis helistan enne 112 ja annan teada. Naised olid toredad, said aru.“ 

Rulli linnulennult nelja kilomeetri pikkune retk Papiniidu sillast Kesklinna sillani kestis kümme minutit üle tunni. Finišis võttis mehe pillimängu saatel vastu Audru Jõelaevanduse Punt, sest Rull isegi on kõva laulumees. Saanud kingad jalga, lasi puhkpilliorkestri Önn Tulli Öuele solist sõpradega valla tuntud loo „Emajõe jutustus“. 

50 aastat potsepatööd teinud ja lugematul arvul ahjusid ehitanud Rull rääkis, et tema laulutalendi avastas just Audru Jõelaevanduse Pundi eestvedaja Ado Kirsi, kes piltlikult öeldes tiris ta otse soemüüri tagant lavale rahva ette. 

„Ehitasin Atsile saunaahju ja omaette ümisesin laulda, nii ta mu leidis,“ selgitas Rull, keda peetakse läbi aegade üheks kuulsamaks ahjumeistriks. Samasse oma kätega ehitatud Atsi sauna läks potsepp pärast jäist jalutuskäiku ihu soojendama. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles