Päästeamet hoiatab haprale jääle mineku eest

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhukesele jääle ei tohiks praegu mingil juhul minna.
Õhukesele jääle ei tohiks praegu mingil juhul minna. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästeamet hoiatab, et paari külma päevaga veekogudele tekkinud jääkirme ei kanna ja sellele ei tohi mingil juhul minna.

Läbi jää vajudes peab inimene arvestama, et jääaluse vee temperatuur on neli kraadi. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem. Paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast mitmenädalast külma ilma. Jääkattele võib minna alles siis, kui selle paksus on vähemalt kümme sentimeetrit, teatas päästeameti pressiesindaja.

Kõige ohtlikumaks võib nõrk jää kujuneda just uudishimulikele lastele. Lapsevanemad peavad oma õige käitumisega olema lastele eeskujuks ja seletama, et nõrgale jääle minek on eluohtlik. Igal aastal on juhtunud traagilisi õnnetusi just lastega, kes on vanemate teadmata läinud jääle mängima ja sellest läbi vajunud.

Samuti ei tohiks eluga riskida kalamehed, kes tihtipeale lähevad jääle kalastama enne, kui jääkate on turvalise paksusega. Jääle kalastama minnes tuleb alati kaasa võtta jäänaasklid, päästenöör ja vajadusel endast märku andmiseks näiteks vile. Kindlasti ei tohi jääle minna üksinda.

Päästeamet palub inimestel olla tähelepanelik. Inimesi nõrgal jääl nähes peaks paluma neil sealt viivitamatult lahkuda. Nõrgale jääle sellest läbi vajunud inimest päästma minnes võib tõsisesse ohtu seada ka enda elu. Nähes jääl juhtunud õnnetust, peab helistama viivitamatult hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles