Valmis Tartu-Viljandi-Sindi uus kõrgepingeliin

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue elektriliini tööde ülevõtmise dokumendid allkirjastasid Empower ASi juhatuse liige Kaido Rohtmaa,Empoweri Balti üksuse juht Andres Vainola ja Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Uue elektriliini tööde ülevõtmise dokumendid allkirjastasid Empower ASi juhatuse liige Kaido Rohtmaa,Empoweri Balti üksuse juht Andres Vainola ja Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Elering

Elering võttis täna ehitajalt üle vastvalminud Tartu-Viljandi-Sindi 330/110kilovoldise kõrgepinge õhuliini.

Uue liini ehituse peatöövõtjad olid Empower AS ja Empower OY. Elering investeeris uue liini ehitusse ligikaudu 34 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

„Tartu-Viljandi-Sindi uue elektriühenduse rajamise eesmärk on suurendada Kesk- ja Lääne-Eesti tarbijate elektriga varustatuse kindlust igal ajahetkel, vähendades seejuures sõltuvust Ida-Virumaa kontsentreeritud elektrivõrgust," kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. "Tahame rajada kogu Eestit hõlmava 330 kV  ringühenduse, mis annab elektrivõrgu töökindlusele uue kvaliteedi. Samas kannab vastvalminud Tartu-Viljandi-Sindi liin olulist rolli ka strateegilise eesmärgi saavutamisel ühendada Balti riigid Mandri-Euroopa sagedusalaga.“

Tartu-Viljandi-Sindi 330/110 kV õhuliin on 162 kilomeetrit pikk. Liini rajamiseks paigaldati 406 masti, 2620 kilomeetrit faasijuhet ja 330 kilomeetrit piksekaitsetrossi.

Lepingu peatöövõtjatega sõlmis Elering 2010. aasta oktoobris, Tartu ja Viljandi vahelise liinilõigu ehitus toimus aastatel 2011-2012 ning Viljandi-Sindi liinilõigu ehitustööd lõppesid äsja Eleringi Sindi alajaama juures.

Uued liinimastid kannavad kogu liini ulatuses 330 kV liini ja 110 kV liini. Lõigul Paikuse alajaama juurest kuni Sindi alajaamani on samadele mastidele paigaldatud kokku kolm liini: üks 330 kV ja kaks 110 kV liini. See on unikaalane lahendus Eleringi hallatavas võrgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles