Esplanaadi 10 muutub talvel tondilossiks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadio Pärnu peab endale uued ruumid leidma. Pildil on Rivo Tettermann.
Raadio Pärnu peab endale uued ruumid leidma. Pildil on Rivo Tettermann. Foto: Urmas Luik

Vee- ja küttearvete tasumisega hädas olev Pärnu uue kunsti muuseumi hoone omanik saatis eile üürnikele teated, milles avaldas soovi üürilepingud kolme kuu pärast lõpetada.


Tähitud kirja avanud üürnikud leidsid ümbrikust lakoonilise teate: “OÜ Herder loeb meie vahel sõlmitud üürilepingu lõppenuks alates 3.11.2010. a, lähtudes lepingu punktist 6.6.” Kirjale oli alla kirjutanud Herderi juhatuse liige Robert Hermann.

Rentnikud pagevad lagunevast majast

Peavarjuta jäämine ähvardab Pärnu linnagaleriid, kellega koos uue kunsti muuseum Esplanaadi 10 hoones ruume kasutab, Raadio Pärnut, tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni töötajaid, tarbijakaitseameti Pärnu inspektoreid ja paljusid teisi. Kokku on majas rentnikke ligi 40.

“Paljud rentnikud on võlgu, paljud on minema jooksnud. Omanik ei saa ju majale peale maksta. Üks võlglane on Raadio Pärnu,” ütles Herderi kohalik esindaja Jaan Moik.

Mis majast edasi saab, Moik öelda ei osanud. Herderi omaniku Robert Hermanniga toimetusel eile rääkida ei õnnestunud.

“Minu teada me ei ole võlgu,” ütles Raadio Pärnu omanikfirma OÜ Õhk üks omanikke Viljo Vetik. “Kirja ma näinud pole, kuid kesklinnas on ruumi küll. Mõtlesime, et teeme raadiole Port Artur 2 ehitamata jäänud osasse spetsiaalsed ruumid, seepärast nad on Chaplinisse jäänud.”

Moigi väitel oli Raadio Pärnu veel üleeile hommikul vana firmaga nelja ja uue firmaga kolme kuu üüri võlgu. “Võib-olla nad pärast seda maksid ära, kui ma nendega rääkisin,” lausus ta.

Küte on kinni, veefirma ootab raha

OÜ Herder on omakorda võlgu Fortum Termestile ja Pärnu Veele. Aprillis keeras Fortum Termest Esplanaadi 10 kütte kinni ega ole enne valmis seda avama, kui eilse seisuga 174 508 krooni suurune võlg pole tasutud.

Pärnu Veega oli Herderil kaheaastane kohtuvaidlus, mille Herder kaotas. AS Pärnu Vee juhataja Garri Suugi sõnul peab Herder neile nädala lõpuks ligi 200 000 krooni tasuma, pärast seda läheb nõue sundtäitmisele.

Suugi jutu järgi on Esplanaadi 10 igakuine veearve 3000-4000 krooni ja kahe aasta tagune võlasumma, millele hiljem intressid hakkasid lisanduma, 96 000 krooni.

“Maikuus oli nende jooksev võlg 30 000 krooni. Ähvardasime vee sulgemisega ja leppisime kokku arvete ajatamises. Seda maksegraafikut on nad pidanud,” rääkis Suuk.

Esplanaadi 10 üks suuremaid üürnikke on tööinspektsioon. Juhatajat puhkuse ajal asendav Lääne inspektsiooni tööinspektor Märt Nael ütles, et nemad on arveid kogu aeg õigeaegselt tasunud ja otsivad ruume, kuhu nüüd kolida.

“Palavaga tuleb uksed-aknad lahti hoida, sest kliimaseadet pole,” kirjeldas Nael 1974. aastal valminud viiekorruselist büroohoonet. “Talvel on kütmisega probleeme. Paned elektri taha, siis on jälle kilbid vanad.”

Tööinspektsioon maksab ruumide üüriks ligi 95 krooni ruutmeetri kohta kuus.

Kunstimuuseumil pole kuhugi kolida

Tarbijakaitseameti peainspektor Riina Kask rääkis, et nemad hakkasid juba talvel uusi ruume vaatama, sest hoone esimese korruse seintes haigutasid suured praod. Koht on ju hea, aga vaadake seda maja,” lausus ta.

AS Terrati objektijuhi Janek Boitsovi sõnul kolivad nad tõenäoliselt Ringi 10 hoonesse. Naela jutu järgi on tööinspektsioonile ruume pakutud Aida 5, aga otsust pole veel tehtud.

Kui riigiasutused ja erafirmad kolivad lihtsalt uuele üüripinnale, siis linnavalitsust seob Esplanaadi 10 majaga esimese ja teise korruse ruumide tasuta ja tähtajatu kasutusvalduse seadmise leping. Ruume kasutavad kahe peale uue kunsti muuseum ja linnagalerii.

Uue kunsti muuseumi juhataja Mark Soosaar avaldas lootust, et asi laheneb. Ruume, kuhu kolida, muuseumil pole ning Herderi ja linnavalitsuse vahelise lepingu järgi peaks Herder maja lammutamise korral leidma kunsti eksponeerimiseks asenduspinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles