Pärnu lahte ujus järjekordne võõrliik – Mehhiko lahe karp

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannast leitud Rangia cuneata karbid.
Pärnu rannast leitud Rangia cuneata karbid. Foto: Jüri Tenson

Mereuurija Jüri Tenson leidis Pärnu rannast loomakese, kes osutus järjekordseks täienduseks meie lahte kaugetest meredest jõudnud võõrliikidele.

Nädalajagu päevi tagasi Pärnu keskrannas mudakrabisid korjates leidis aastakümneid Pärnu vee-elustikku uurinud Jüri Tenson talle tundmatu karbikoja.

“Siis meenus mulle, et eelmisel sügisel olin samast kohast leidnud samasuguseid karpe, aga selle loo unustanud,” rääkis Tenson. “Määrasin karbi Spisula’ks, kuid saatsin siiski fotod ülevaatamiseks Eesti mereinstituudi merebioloogile Jonne Kottale.”

Kotta määras Tensoni leiu samasse sugukonda kuuluvaks, küll aga Eestist seni veel mitte leitud võõrliigiks Rangia cuneata’ks.

“29. märtsil leiti samast piirkonnast veel üks Rangia karbipool,” rääkis Tenson. “Ilmselt on neid seal rohkemgi, aga väikeste karpide määramine on raske, sest neid võib kergesti segi ajada Balti lamekarbi Macoma balthica’ga.

Meie tulnukas on pärit Mehhiko lahe piirkonnast.”

Euroopas leiti meile uusliigina saabunud karpi esimest korda Antverpeni sadamast 2005. aastal, aga juba 2011. aastaks oli liik jõudnud Visla jõe suudmesse, kust ta Tensoni arvates leidis tee meie rannikumerre.

“Kuna kõnealune karp on söödav ja kasvab meie karpidest tublisti suuremaks, võib temast kujuneda hea karbikasvatuse objekt,” sõnas Tenson. “Veelgi enam, olles filtreerija, aitaks ta meie hägusevõitu lahe vee kvaliteeti parandada.”

Tähelepanelikumal uurimisel selgus, et noori karpe on Pärnu randades tohutul hulgal. Neid on kerge ära tunda kumera piimjasvalge koja järgi. Iseloomulik tunnus on karbipoolmete ühendusel (hingel) olev tume ümmargune lohk või täpp. See puudub teistel meie karbiliikidel.

“Tohutu hulga noorte karpide esinemine annab lootust, et varsti saame karpe grillida,” ütles Tenson naljatlemisi.

Tulnukliigi leviku väljaselgitamiseks on teadlastel palve mererannas jalutajaile: vaadake, ehk leiate kahe-kolmesentimeetrise läbimõõduga ennenägematult paksu kojaga merekarpe.

Leidudest võiks märku anda keskkonnaametile või vee-elustikuga tegelevatele teadusasutustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles