RMK istutab Pärnumaa metsadesse ligemale kaks miljonit puud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuseistikud.
Kuuseistikud. Foto: Urmas Luik

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) paneb tänavu riigimetsa kasvama 18,7 miljonit puud ehk 14 puud iga Eestis elava inimese kohta. Pärnumaa riigimetsadesse istutatakse 1,8 miljonit puud.

RMK metsamajanduse peaspetsialisti Rainer Laigu sõnutsi ootavad metsaistutajaid ees väga kiired nädalad. “Iga päev pannakse üle Eesti mulda umbes pool miljonit taime, mis teeb ühe jalgpalliväljaku suuruse ala iga minuti kohta,” sõnas Laigu. Sel aastal pannakse riigimetsa kasvama 200 000 puud rohkem kui mullu.

Pärnumaa riigimetsadesse istutatakse tänavu 1,8 miljonit puud: 921 000 mändi, 724 000 kuuske ja 123 000 kaske. Metsauuendus annab maakonnas hooajalist tööd 205 inimesele, üle Eesti saab RMK taimlates ja metsas hooajalist tööd 1700 inimest. RMK pressiesindaja teatel on töötajad juba leitud.

RMK uuendab tänavu riigimetsa üle Eesti 9800 hektaril, millest 2000 hektarit jäetakse looduslikule uuendusele. Kõige enam pannakse kasvama okaspuid: 10,1 miljonit mändi ja 7,3 miljonit kuuske. Lehtpuid istutatakse tänavu 1,3 miljonit – põhiliselt kaske, aga vähesel määral ka sangleppa. “Valdava osa taimedest paneme maha kevadel, kuid juba neljandat aastat jätame osa metsauuendusest sügiskuudele,” selgitas Laigu.

Tavapäraselt viiakse istikud raiesmikule maasturi, traktori või ATVga, kuid juba teist aastat toimetab RMK väikesed puud raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse helikopteriga. Metsastades karjääre, kus pinnas on väga kuiv, kastetakse taimed enne mahapanemist hüdrogeeli lahusesse, mis parandab märkimisväärselt nende kasvamaminekut.

Riigimetsa uuendamiseks kasvatab RMK taimed kaheksas taimlas üle Eesti, miljon männipotitaime ostetakse tänavu Lätist.

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK teenib riigile metsa majandades tulu, kasvatab metsauuendusmaterjali ja korraldab metsa- ja looduskaitsetöid. RMK loob looduses liikumise võimalusi puhke- ja kaitsealadel ning kujundab loodusteadlikkust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles