Ettevõtted eksivad eurohindu näidates

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Harjutamaks kliente Eestis peagi kehtima hakkava euroga, peavad nii suured kui pisikesed ettevõtted oma hinnakirjades näitama hindu kroonides ja eurodes. Tarbijakaitseamet hoiab silma peal, et hinnakirjad tarbijaid ei petaks.

Tarbijakaitse ametnikud oma kontrollkäikudest ette teada ei anna. Augustis külastasid nad Pärnu linnas ja maakonnas kokku 58 ettevõtet, millest 11s avastasid rikkumisi. Kuna mõnes firmas oli üle ühe eksimuse, pandi rikkumiste üldarvuks kirja 16. Eurohinnad olid avaldamata viiel juhul, valesti ümardamisi esines viiel ja vale kursi alusel arvutamist kuuel korral, teatas tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi.

Eurohindade näitamisega eksinud Pärnumaa ettevõtteid trahviti 15 korral kokku 5600 krooniga.

Muu Eesti taustal tunduvad Pärnumaal hinnakirjadega lood suhteliselt head olevat, sest läinud kuul kogu riigis kontrollitud 728 ettevõttest ei olnud hinnad õigesti väljas 314s. 171 juhul ei olnud eurohindu üldse, 80 korral olid need valesti ümardatud ja 44-l arvutatud vale kursi järgi. Juulis olid numbrid veel nigelamad.

“Sellised juhtumid, kus ettevõtja põhjendab eurohindade avaldamata jätmist teadmatusega, jäävad pigem juulikuusse,” rääkis Kauksi. “Kui hindade kahes vääringus näitamise kohustuse jõustumise algusfaasis piirdus tarbijakaitseamet hoiatuste ja tähelepanu juhtimisega, siis mida aeg edasi, seda karmimaks lähevad sanktsioonid. Arvesse võetakse, kas hinnad on sootuks avaldamata või on eksitud ümardamisreegli või kursi suhtes, samuti seda, kas tegemist on esmase rikkumisega.”

Tarbijakaitseamet avaldab iga nädala alguses oma kodulehel hindade kahes vääringus avaldamise kohustust eiravate ettevõtete nimekirja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles