Eesti vanim lastevarjupaik pidas sünnipäeva

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pereabikeskuse lapsed etendasid külalistele omaloomingulisi näitemänge.
Pereabikeskuse lapsed etendasid külalistele omaloomingulisi näitemänge. Foto: Erakogu

Üheksateistkümneaastaseks saanud Eesti esimese laste ja noorte varjupaiga, nüüdse Pärnu pereabikeskuse auks peeti koos töötajate, maja sõprade, praeguste ning endiste klientidega sünnipäevapidu.
 

Pereabikeskuse tegelusjuhi Jaana Loobi jutu järgi alustasid lapsed nädal varem näidendite koostamisega oma vahvatest lugudest ja mälestustest selles majas. “Koos näidendite kirjutamine ja läbi mängimine oli lõbus tegevus,” ütles Loob. “Üks laps rääkis, et tema jaoks oli näidendit eriti kihvt kirjutada, sest tal on hea fantaasia, isegi õpetaja koolis oli nii öelnud.”

Kolm näidendijupikest mängiti külalistele ette pereabikeskuse õuel. Sealsamas sai võistelda köieveos ja mängida “Ahvikese” mängu, pisemad leidsid tegevust mängumajakestes. Pidupäeval nuputati veel viktoriinis ja vaadati vanadest fotodest slaidiprogrammi, laulmisest ja tordisöömisest rääkimata.

1991. aastal Pärnus Supeluse tänaval uksed avanud Eesti esimene laste ja noorte varjupaik ning kriisikodu sai C. Dickensi lasteraamatu järgi nimeks Oliver. Juba esimeste aastatega abi vajanud laste hulk tekitas küsimuse: kuhu läksid kõik need sajad lapsed siis, kui varjupaika ei olnud?

Algselt ajutiseks peatuspaigaks loodud Oliver oli peagi sunnitud oma tegevust avardama. 1993. aastal rakendati tööle kasupere teenus ning aastast 2004 kuni siiani on pereabikeskuse kaudu endale uue kodu leidnud 24 last.

1999. aasta alguseks oli endisest laste turvakodust saanud pereabikeskus, mis koondas endas suurema osa kogu linna lastega tehtavast sotisaaltööst, lastekaitsest ja kasuperetööst.

Peale laste ja noorte varjupaiga tegutsevad pereabikeskuses ema ja lapse varjupaik, laste päevakeskus, keskuses toitlustatakse toimetulekuraskustes perede lapsi, osutatakse tugiisikuteenust toimetulekuraskustes lastega peredele. Siin on loodud beebikool tugiisikuteenust saavatele klientidele, Pärnu linna ja maakonda hõlmav psühholoogiateenistus ning asenduskodu lastele, keda ühel või teisel põhjusel ei saa paigutada lastekodudesse või teise sotsiaalasutusse.

2004. aasta kevadest asub pereabikeskus Kiige 9 ja perabikeskuse psühholoogiateenistus Metsa 1.

Pereabikeskus on avatud ööpäev läbi seitse päeva nädalas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles