Tapmisähvarduses süüdistatavad noormehed polnud lühema karistusega nõus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Pärnu maakohtu ette astunud 18aastane ja 17aastane, keda süüdistakse politseiniametnikule tapmisähvarduse tegemises, täna kohtuotsust ei kuulnud, sest ühe soovi tõttu jäi asja lühimenetlus katki ja süüdistus tuleb edaspidi arutusele üldmenetlusel.

Lühimenetlusest loobumine tähendab noormeestele seda, et asja pikemal arutamisel ei vähendata nende karistust kolmandiku võrra, nagu kokkuleppega võimalik on.

Lühimenetlus jäi katki röövimise eest vangis viibiva Jõgevamaalt pärit mehe soovi kohaselt. Tapmise eest vanglasse sattunud tartumaalane oleks lühimenetlust soovinud, kuid esimese otsuse tõttu peab temagi ootama üldmenetlust ja järgmist konvoeeritud ekskursiooni Jõhvis asuvast vangimajast Pärnu kohtusaali.

Täna kohtusaalis bravuurikalt käitunud mees soovis istungi algul advokaati vahetada, väites, et riigi määratud advokaat talle „lihtsalt ei meeldi“.

„Advokaat pole viie kuu jooksul ajanud ühtegi asja,“ lausus ta kohtusaalis, ent ei osanud selgitada, mida advokaat on tema arvates tegemata jätnud. Tema jutu järgi on tal uue advokaadiga juba räägitud, ent tema nime noormees kohtusaalis öelda ei osanud. Mägi lubas advokaadi mittevahetamisel loobuda kohtule antavatest ütlustest.

Kohus advokaadi vahetamise soovi selle põhjendamatuse tõttu ei rahuldanud.

Samuti polnud ta rahul, et ta ei ole enne istungit saanud tutvuda süüdistustoimikuga.

Peale selle kostitas ta kohtusaalis ropu sõimuga prokurör Anne Sillaotsa, mille peale kohtunik Teet Olvik ähvardas noormehe kohtusaalist kõrvaldada ja arestimajja saata ning istungi tema kohalviibimiseta pidada. Kohtuniku hoiatuse peale noormees taltus.
 
Süüdistuse järgi saatsid Viru vanglas karistust kandvad mehed Lääne politseiprefektuuri Pärnu politseiosakonna naisametnikule mai alguses kirja, milles nad üksikasjalikult kirjeldasid, kuidas kavatsevad ta tappa.

Et prokuratuuri hinnangul oli alust arvata, et vangis viibivate noormeeste välja käidud ähvardused pole suusoojaks öeldud, otsustati algatada kriminaalmenetlus.

Karistusseadustiku järgi võib kohtus süüdimõistmisel sellise teo eest karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vangistusega.

Üks on kohtulikult karistatud neli korda. Tänase seisuga jääb tal vangis olla kaks aastat ja ligi üheksa kuud. Teisel tuleb vangla leival olla veel kuus aastat ja üks kuu.

Millal üüasja arutamine jätkub, pole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles