Taastusravikeskus Estonia toitis Vello Järvesalu mõlemat kodu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine linnapea Vello Järvesalu juhtis Estoniat pea kümma aastat.
Kunagine linnapea Vello Järvesalu juhtis Estoniat pea kümma aastat. Foto: Hille Rokk

Kaks aastat tagasi raputasid politseinikud Pärnus kohaliku võimu alustalasid: 20. oktoobril peeti kinni koalitsiooninõukogu esimees Vello Järvesalu, neli päeva hiljem otsiti läbi linnapea Mart Viisitamme kabinet.

Kui üks opositsioonipoliitikuid enne seda mulle rääkis, et Järvesalu tassib Estoniast väljakäigupaberit koju, naersin ta välja. Miks peaks 46 000kroonise kuupalgaga ettevõtte juht sedasi käituma?

Järvesalu kohtutoimik näitab, et linnaettevõtet juhtinud mõjukas reformierakondlane kasutas ettevõtte vara nagu enda oma. Tõsi, WC-paberi varastamises teda keegi ei süüdistanud. Küll remontis ja tankis mees Estonia raha eest isiklikke autosid, tõi endale ja naistuttavale puid, võltsis tütre keeleõpingute eest tasumiseks arveid.

Poliitikul oli ehitaja üle intensiivne mõju

Loomulikult ei alustanud politsei Järvesalu suhtes kriminaalmenetlust seepärast, et kindlaks teha, kuhu viidi Estonia rahaga ostetud vedrumadrats. Neid huvitas politseisse laekunud teave, et samal ajal Estonia termide ehitamisega renoveeritakse Järvesalu naistuttava maja, mille ehituskulud kirjutatakse termide omadesse.

Nii termid kui maja ehitas AS Oma Ehitaja, mille renoveeritud on Suur-Sepa 16 asuv linnavalitsuse hoone. 2008. aasta septembris kinnitas Pärnu linnavalitsus spordihalli kasutusvaldusega koormatava hoonestusõiguse seadmise eelläbirääkimistega pakkumise võitjaks Oma Ehitaja kinnisvarafirma OÜ Steniard.

Pärnu linn oli Steniardile hea partner. Nii Suur-Sepa 16 kui spordihall kallinesid märgatavalt ehituse käigus, Suur-Sepa 16 kasutusvaldus sõlmiti 9,3protsendise ja spordihalli kasutusvaldus 7,3-protsendise aastaintressiga.

Prokurör Elle Keeman kirjutab süüdistusaktis, et Järvesalul oli Oma Ehitaja projektijuhi Raivo Fridolini üle intensiivne mõju. Sellele, kas Reformierakonna kohaliku halli kardinali mõju kasulikke tellimusi saanud ehitusfirma juhataja venna üle piirdus kahe inimese isikuomadustega, ei soovinud prokuratuur hinnangut anda.

Spordihalli ehitaja ja linnavalitsuse suhted jooksevad läbi Viisitamme kriminaalasjastki, kus tuvastati, et Oma Ehitaja juhatuse esimees Kaido Fridolin võis ehitushindade võrdlustabeli saada nii Viisitamme kui abilinnapea Jane Metsa käest.

Kogu pere sai Estoniast kasu

Politsei alustas Järvesalu suhtes kriminaalmenetlust 2008. aasta 5. juunil politseisse laekunud teabe alusel, mille järgi Järvesalu on omastanud Estonia vara suures ulatuses, lastes termide ehitajal ehitada oma tuttava maja, mille kulud kantakse Estonia termide ehituskuludesse.

Sellest kuupäevast hakati Järvesalu telefonikõnesid pealt kuulama ja tehti muid uurimistoiminguid. Paljud tõendatud episoodid leidsid aset nende pea viie suve- ja sügiskuu jooksul, mis Järvesalu kinnipidamiseni 2008. aasta 20. oktoobril jäid. Kriminaalasja algatamise kuupäevale eelnenud juhtumid tõendati dokumentide alusel.

2008. aasta viiest kuust piisas, et Järvesalu käitumisest ettekujutus saada. Kuigi Estonia oli talle liisinud sõiduauto Volvo XC70, kasutasid mees ja tema tütar Estonia krediitkaarti Järvesalu liisitud Volvo S60 tankimiseks. Seda sõidukit on Järvesalu nimetanud oma tütre autoks. Üks tankimisi toimus Tallinnas, kus Vello Järvesalu ennast autos ei olnudki ja tütar kütuse eest isale antud asutuse krediitkaardiga maksis.

Sama Volvo S60 ja Järvesalule kuuluvat Volvo P1800 on Estonia raha eest AS Info-Autos remonditud. Kui Järvesalu tütar Tallinnas keeltekoolis käis, võltsis isa arveid ja lasi need Estonia raamatupidamisel kinni maksta. Kui Järvesalu Rootsis komandeeringus käis, tasus temaga kaasas olnud abikaasa kulud Estonia.

Kohati läks juriidilises keeles “omastamine” natuke väiklaseks. Uurijad tegid kindlaks, et “külastajate veo” all olnud transporditeenuse varjus veeti hoopis küttepuid Järvesalu koju ja tema naistuttavale.

Estonia raha eest on Järvesalu “teiseks koduks” nimetatud elamisse ostetud laserprinter ja vedrumadrats. Selleks, et tema Estonias töötanud tuttav pangast eluasemelaenu saaks, väljastas Järvesalu palgatõendi, milles on naise kuue kuu sissetulekut näidatud pea kaks korda suuremana.

Kui Lääne kaitseringkond kontrollõppusele “Siil 2008” ilmumata jätnud Järvesalu suhtes väärteomenetluse algatas, organiseeris mees tuttava kaudu töövõimetuslehe. Haigekassale seda ei esitatud, Järvesalu oli nendel kuupäevadel tööl ja sai selle eest palka.

Kõige olulisem kuritegu oli aga Järvesalu naistuttava maja renoveerimine 783 539 krooni eest. Samal ajal kui 2007. aasta maist 2008. aasta juulini Estonia terme (mis nüüd vett ei pea) ehitati, renoveeriti 2007. aasta oktoobrist 2008. aasta maini Järvesalu naistuttava maja.

Ehitus sõltus naise rahulolust

Järvesalu aitas tuttaval pangalaenu võtta, võltsis palgatõendit ja abistas tehingu vormistamisel. Pärast seda hakkas ta Raivo Fridolini mõjutama.

“Vello Järvesalu ja Raivo Fridolini omavahelistest kõnedest tulenevalt on Raivo Fridolin Vello Järvesalu hea tuttav ning isik, kes teostas eramu ehitustöid Vello Järvesalult saadud juhtnööride alusel ning kandis ette ehitusel teostatud tööde olukorrast. Samuti oli Raivo Fridolin isik, kelle poole pöördus Vello Järvesalu eramu ehitusvigade tuvastamisel,” kirjutatakse süüdistusaktis.

Süüdistusakti järgi oli Järvesalu eesmärk organiseerida naistuttava maja ehitus algusest peale tolle soovidele vastavalt ja teha seda kõike kingitusena. Naistuttavat kohtu alla ei antud ning seda, kas Järvesalu ja Fridolin maksavad kingituse Oma Ehitajale kinni omast taskust või ei, teavad üksnes nemad.

Nipet-näpet tuleb tellijale anda

Vahetult pärast Järvesalu kahtlustatavana kinnipidamist ütles Raivo Fridolin ühele inimesele, et Oma Ehitaja “töö ongi niimoodi, et teinekord nipet-näpet tehaksegi”. Rohkem uurijatel ehitaja-tellija vahelisi seoseid, mis teoreetiliselt võinuks viia linnavalitsuse tellimusteni, lahti harutada ei õnnestunud.

Raivo Fridolini telefonikõnedest tulenevalt oli Järvesalu naistuttava maja renoveerimine korraldatud selliselt, et raamatupidamisest ei selguks, kuhu midagi läinud on. Päev pärast arestikambrist vabanemist käskis Järvesalu Fridolinil üles otsida mehed, kes objektiga tegelesid, ja öelda, et töö eest maksis raha Järvesalu naistuttav, mitte Fridolin.

Kindlasti huvitab lugejaid, kelle rahakotist Järvesalu naistuttava maja renoveerimine kinni maksti. Prokuröri sõnutsi tehti seda Oma Ehitaja kasumi arvelt ja ta on süüdistusakti kirjutanud, et kriminaalmenetluse käigus on tuvastatud Järvesalu soov saada Oma Ehitaja arvelt varalist kasu.

Miks teeb ehitusfirma üle 780 000krooniseid kingitusi? Mitu miljonit oleks Estonia termide ehitamine maksnud siis, kui juhataja naistuttavale poleks kingitusi tehtud?

Nende küsimuste vastusteni uurimise käigus ei jõutud. Tuttavad organiseerisid Järvesalule lahkumiskompensatsiooni, et ta saaks Estonia ja Oma Ehitajaga võlad klaarida ja eluga edasi minna.

Pärnu maakohus karistas Järvesalu 154 500kroonise rahalise karistusega, millest tasumata on 143 376 krooni. Samuti peab ta hüvitama kahjud ja leppima enda kriminaalkurjategijaks nimetamisega. Kohalikku poliitikasse tal loodetavasti enam tagasiteed ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles