Aasta raamatukoguhoidja väärtustab koduloo-uurimist

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu aasta raamatukoguhoidja Heda Piiriste tunneb ise kõige rohkem huvi Audru, Tõstamaa ja Kihnu kandi ajaloo vastu, sest sealt on pärit tema juured.
Pärnu aasta raamatukoguhoidja Heda Piiriste tunneb ise kõige rohkem huvi Audru, Tõstamaa ja Kihnu kandi ajaloo vastu, sest sealt on pärit tema juured. Foto: Ants Liigus

Pärnu keskraamatukogus anti eile Pärnu aasta raamatukoguhoidja tiitel sama raamatukogu bibliograafile Heda Piiristele, maakonna parima raamatukoguhoidja tunnustuse pälvis Allikukivi raamatukogu juhataja Tiina Kuum.

Heda Piiriste töötab keskraamatukogu lugemissaalis bibliograafina, ta on Pärnumaa elektroonse kodulooandmebaasi looja-haldaja, Eesti raamatukoguhoidjate ühingu kodulootöörühma asutaja ning toimkonna juht.

Piiriste vedamisel on loomisel veebiportaal, kuhu maaraamatukoguhoidjad saavad üles laadida oma koduloouurimistööd.

“Meie maaraamatukogudes tehakse koduloo-uurimisel ja andmete kogumisel väga suurt tööd, aga seni puudus neil veebiväljund, et kaasinimesedki saaksid oma kodukoha kohta rohkem teada,” seletas Piiriste, kes soovib maaraamatukoguhoidjate tegemisi senisest rohkem väärtustada. Kodulooportaal on tehtud Pärnu keskraamatukogu elektroonilise kataloogi URRAM loojate poolt (OÜ Urania Com).

Piiriste teenindab peale bibliograafiaga tegelemise inimesi üldlugemissaalis. “Kliente teenindada ja arvutis teksti sisestada korraga ei saa, kuna tähelepanu hajub ja vead tulevad sisse,” tunnistab ta. “Mulle meeldib lugejatega suhelda, sest lugemissaalis käivad üldjuhul inimesed, kes vajavad infot mingi kindla teema kohta, nad süvenevad rahulikult ja nii ei pea ka meie kiirustama.”

Piiriste pälvib tunnustuse juba teist korda, esimest puhku valiti ta parimaks raamatukoguhoidjaks 2000. aastal.

Eile andis Pärnu keskraamatukogu esimest korda välja kolleegipreemiad. Parimaks lugejateenindajaks valiti Karin Tedre üldlugemissaalist, hea kolleegi auhinna sai Saksa lugemissaali juhataja Ilme Miilimaa. Veel tunnustati parimat raamatukoguhoidja abilist ja kontoritöötajat.

Üleriigiliste raamatukogupäevade „Jah lugemisele!“ raames toimus eile Põlva kultuuri- ja huvialakeskuses 10. maaraamatukoguhoidja päev, kus Eesti raamatukoguhoidjate ühing andis üle auhinnad silmapaistvatele maaraamatukogude edendajatele. Pärnumaalt pälvis parima maaraamatukoguhoidja tiitli Allikukivi raamatukogu juhataja Tiina Kuum.

Pärnu keskraamatukogu arendusjuht Heinike Sinjärv iseloomustas Tiina Kuuma kohaliku elu hingena ja Allikukivi raamatukogu tõelise külakeskusena. Kuum on koostanud voldiku Väljaküla ajaloo kohta, esinenud ettekannetega Allikukivi (enne Väljaküla) raamatukogu ja seltsielu ajaloost, tegutsenud kohaliku giidina. Samuti käib tema eestvedamisel raamatukogus koos käsitööselts Iiris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles