Audru koolinoored teevad vanadekodu heaks korjandusi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Audru keskkool on kevadest saati püüdnud olla heategijaks Jõõpres asuvale valla vanurite hooldekodule. Nüüd otsib kool vanadekodule teleri või raadiote annetajaid, et tuua rõõmu ja vaheldust põdura tervise tõttu alaliselt voodis lamajate argiellu.

Audru keskkooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Aniita Uibu sõnutsi sündis koostöö mõte kooli ja vanadekodu vahel kevadel kooli kevadnädala raames, kui noored arutlesid ümarlaual, mida nad saaksid koduvalla heaks teha. Sealt sündis idee minna külla oma valla hooldekodu vanuritele ja küsida, kuidas saaksid noored neid aidata. Vanurid igatsesid siis oma lillepeenart.

Nii tegidki õpilased koolis selle tarvis korjanduse ja said ühtlasi kogemuse kodanikualgatusest.

“Sügisel käisime vanuritel taas külas. Suvel oli lillepeenar valmis saanud ja vanurid olid hästi rõõmsad, et said suvel rohida,” kirjeldas Uibu.

Läinud nädalal käisid koolinoored vanuritega vestlemas, kaasas eurot tutvustavad materjalid ja ristsõnad Euroopa Liidu kohta, et vanurite päeva veidi vaheldust tuua ja pärida, millega võiks neid veel aidata.

“Oleme varem aidanud varjupaiga loomi korjandusega, kuid nüüd tahaksime aidata oma valla inimesi. Me ei tohiks vanadekodusid unustada,” põhjendas Uibu. “Ühel hetkel satume ise võib-olla sinna. Suuremal osal neist vanuritest ei ole perekonda. Jõulude ajal kiputakse kõigega kiirustama, kuid heateod tuleks teha läbimõeldult. Alati ei ole vaja kuhugi kaugele sõita, pisike abi siiasamasse on suur asi.”

Vestluses Jõõpre hooldekodu vanurite ja juhatajaga selgus, et neil pole jõulude ajaks elektriküünlaid, mille muretsemiseks teevadki koolinoored nüüd koolis järgmise korjanduse. Ent kooliperele jäi silma seegi, et lamajad ei pääse maja teisele korrusele puhkeruumi telerit vaatama, sest neid ei jõuta ratastooliga trepist üles vedada. Nii oleks hädasti vaja telerit alumiselegi korrusele.

“Selles mõttes on see ikkagi väga traagiline, ja sealt tuligi mõte, et äkki leidub mõni kauplus või keegi, kellel on selline teler või korralik raadio üle, mille saaks ära anda. Neile inimestele oleks sellest tohutult rõõmu,” lausus Uibu. Lahke annetaja võiks ühendust võtta kas kooli või vanadekoduga.

Õpetaja märkis, et jõulupüha aegu on Audru koolil mõttes minna õpilastega Jõõpre vanadekodu tervitama, astuda seal üles kontserdi või jõulunäidendiga, süüa ühiselt kooki ja kujundada see iga-aastaseks traditsiooniks. Järgmine mõte on tuua vanurid kevadel majast välja koolimajja õpilaste kevadisele kontserdile.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles