Kohus tunnistas relvaseaduse põhiseadusvastaseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kriminaalkorras süüdi mõistetud endise keskkonnaministri Villu Reiljani kaasuse alusel relvaseadust analüüsinud riigikohus tunnistas teisipäeval avaldatud otsusega põhiseadusvastaseks sätted, mis käsitlevad kriminaalkorras karistatud isikult relvaloa võtmist.

Villu Reiljan (pildil) algatas vaidluse pärast seda, kui oli Rävala kinnistu süüasjas lõplikult süüdi jäänud ja Lõuna prefektuur temalt kui süüdimõistetud isikult relvaseaduse alusel tänavu 26. mail relvaloa ära oli võtnud. Reiljan kaebas prefektuuri otsuse Tartu halduskohtusse, mis otsustaski politsei otsuse tühistada.

Tartu halduskohus tunnistas põhiseadusega vastuolus olevaks relvaseaduse sätted osas, mis ei võimalda relvaloa kehtetuks tunnistamisel arvestada kriminaalkorras karistatud isikuga ja temale süüks arvatud teo asjaoludega.

“Praegu kehtiv relvaseadus ei võimalda relvaluba omada ühelgi kriminaalkorras karistatud isikul. Seega puudub seaduse rakendajal igasugune võimalus kaalutlusõiguseks. Samas on riigikohus relva omamise piirangute legitiimseteks eesmärkideks pidanud eelkõige vajadust ennetada ohtu inimeste elule ja tervisele,” arutles halduskohus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles