Nädal Eestis

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ehk küsija ning Venemaa Raudtee president ehk andja on kesksed kujud puhkenud rahastamiskandaalis.
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ehk küsija ning Venemaa Raudtee president ehk andja on kesksed kujud puhkenud rahastamiskandaalis. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kogu detsembri teisel poolel, nii jõulueelsetel kui -järgsetel päevadel on Eestis enim kõneainet pakkunud Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega seotud skandaal Venemaalt Lasnamäe kiriku ehitamiseks ja Keskerakonna valimiskampaaniaks küsitud raha ümber.

Savisaar ise on oma sõnavõttudes keskendunud üksnes kiriku ehituseks küsitud rahale ja valimiskampaania rahastamise teemat igati vältinud. Hoolimata sellest, millega skandaal lõpeb, pälvib see kindlasti ka meie lugejate tähelepanu. Sestap püüabki Pärnu Postimees anda seni toimunust pisut põhjalikuma ülevaate.

Savisaare rahaskandaali kronoloogia

9. veebruar 2010

Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin osaleb Eestis raudteefoorumil. Õhtusöögil küsib Tallinna linnapea Edgar Savisaar Jakuninilt rahalist toetust Tallinnas Lasnamäele õigeusu kiriku ehitamiseks. Jakunini küsimuse peale, kui palju ehituseks raha vajatakse, vastab Savisaar, et algse kalkulatsiooni kohaselt oleks vaja umbes 15 miljonit krooni. Veel samal päeval lubab Jakunin, et Lasnamäe kiriku ehitamiseks eraldatakse 1,5 miljonit eurot.

Lepitakse kokku, et Venemaalt hakkab Lasnamäe kiriku probleemidega tegelema Jakunini administratsiooni juht Vladimir Bušujev. Eesti-poolseks vahetalitajaks saab Tallinna Paljassaare sadamas kivisöeäri ajav Sergei Petrov, kes on laiemalt tuntud kui kadunud Robert Lepiksoni omaaegne äripartner ja kelle üks firmadest on Venemaa Raudtee tütarettevõtte Transkonteiner esindaja Balti riikides. Tallinna linnavalitsuse sidemeheks saab abilinnapea Deniss Boroditš.


Veebruar-oktoober 2010

Petrovi äriühingute kontodelt kantakse Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku kontole sihtotstarbeliselt 13,5 miljonit krooni.


10.-11. mai 2010

Savisaar külastab koos riigikogu liikme Vladimir Velmaniga Moskvat, kus lepitakse kokku Jakunini visiit Eestisse sama aasta juunis.


22. juuni 2010

Eestisse tuleb Bušujev, kes päev hiljem külastab Boroditšiga Lasnamäe kiriku ehitust.


23. juuni 2010

Õhtu eel jõuab Eestisse ka Jakunin, kes sõidab Savisaare Hundisilma tallu jaanitulele.


24. juuni 2010

Jakunin viiakse kaatriga Tallinna lahele lõbusõidule, mille käigus tuleb juttu juba Keskerakonna rahastamisest. Jakunin teatab Boroditšile, et küsitud kolme miljonit ei saa, saab aga 1,5 miljonit eurot. Samal päeval külastab seltskond Lääne-Virumaal Kiltsi mõisa, kus Savisaar, Boroditš, Bušujev, Petrov ning Jakunin eralduvad muust seltskonnast konspiratiivseks jutuajamiseks. Jakunin annab teada, et Eesti parlamendivalimisteks antakse Keskerakonnale 1,5 miljonit eurot, sellest kolmandik sularahas ja kaks kolmandikku ülekandega. Jakunin paneb kõigile südamele, et tehingust ei tohi keegi kusagil midagi rääkida. Raha edastamise ja legaliseerimise eest jäävad vastutama Petrov ja Boroditš.


13. september 2010

Savisaar ja Boroditš on järjekordsel visiidil Moskvas, kus Jakunin ja Bušujev pakuvad Venemaa Raudtee residentsis õhtusööki. Muu hulgas tehakse juttu sellest, kuidas Venemaa saaks ametlikult toetada Keskerakonna korraldatavat maarahva kongressi. Peale selle arutatakse uuesti läbi Keskerakonna rahastamise skeem. Savisaar kinnitab, et teda rahuldab ka kogu summa maksmine sulas. Jakunin nõuab taas täielikust konspiratsioonist kinnipidamist: rahaeralduse arutamiseks ja kohtumiste kokkuleppimiseks ei tohi kasutada telefone.


27. oktoober 2010

Eestisse naasev Petrov üritab edutult kokku saada Boroditšiga, kes sel ajal on Eestist ära puhkusel. Järgmisel päeval informeerib Petrov sellest Bušujevit.


3. november 2010

Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg kutsub Savisaare jutuajamisele kapo puhkebaasi Vääna-Jõesuus. Aeg juhib Savisaare tähelepanu sellele, et Keskerakonnale välisriigist raha küsimine võib kompromiteerida nii teda ennast kui erakonda ning et see kätkeb julgeolekuohte. Samal päeval vestleb kapo Petroviga.


4. november 2010

Kapo ametnikud vestlevad samal teemal Boroditšiga.


6. november 2010

Leiab aset Savisaare ning Jakunini telefonivestlus, kus on jutuks vajadus allkirjastada Lasnamäe kiriku toetuseks eraldatud raha legaliseerimiseks kolmepoolne leping Venemaa Andrei Pervozvannõi fondi, siinse õigeusu kiriku ja Tallinna linnavalitsuse vahel, et vältida puhkeda võivat skandaali.


26. november 2010

Tallinna jõuab Bušujev, kaasas Andrei Pervozvannõi fondi presidendi Sergei Štšeblõgini allkirjastatud kolmepoolne leping. Järgmisel päeval tutvustab Savisaar seda nüüd juba allkirjad saanud lepingut Tallinna linnavalitsuses.


16. detsember 2010

Postimehe esiküljel ilmub artikkel “Vastuluure kirjeldab Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina”, kus viidatakse sellele, et kaitsepolitsei on teinud Eesti presidendile, peaministrile ja siseministrile ettekande Savisaare Venemaa-suunalise tegevuse kohta, pidades Tallinna linnapead ohuks Eesti julgeolekule. Samale teemale on pühendatud Postimehe järgmise päeva esikülg looga “Savisaar kauples mõjuvõimuga”.


20. detsember 2010

Kapo annab oma kommentaari Postimehes ilmunud väidetele, kinnitades, et lehes avaldatud informatsioon on kaitsepolitseile varasemast teada. Kapo andmetel pole alust arvata, et Postimehes ilmunud kirjutiste näol oleks tegu riigisaladuseks tunnistatud teabe ebaseadusliku avaldamisega.

Edgar Savisaar esitab samal päeval riigiprokurör Norman Aasale kuriteoteate, paludes alustada kriminaalmenetlust riigisaladuse lekke uurimiseks.


21. detsember 2010

Kapo informeerib Savisaare poolt Venemaalt raha küsimise asjaoludest valitsuse julgeolekukomisjoni, mis peab vajalikuks teavitada toimunust avalikkust. Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg annab välja käskkirja riigisaladuse salastatuse ennetähtaegse kustutamise kohta, millega ühtaegu avalikustatakse Venemaalt raha küsimise üksikasjad.

Samal päeval kohtub president Toomas Hendrik Ilves riigikogu fraktsioonide juhtidega, avaldades lootust, et välisriigi raha kasutamine riigikogu valimiskampaanias õnnestus ära hoida, nagu ka sellega kaasnev meie sisepoliitika mõjutamine väljastpoolt.

Savisaar esineb aga avaldusega, nõudes enda ja kapo peadirektori vahel 3. novembril toimunud jutuajamise täielikku avalikustamist. Savisaar jääb kindlaks oma versioonile, mille kohaselt oli ta küsinud Venemaalt raha üksnes Lasnamäe kiriku ehitamiseks.


22. detsembril 2010

Keskerakonna juhatus otsustab moodustada niinimetatud tõekomisjoni, et selgitada välja tõendid Savisaare rahaskandaali asjus. Komisjoni esimeheks nimetatakse endine juhtiv politseiametnik Kalle Klandorf, aseesimeesteks aga Evelyn Sepp ja Mailis Reps. Komisjoni aruannet oodatakse 28. detsembril.

Keskerakonna juhatuse asub ühtaegu seisukohale, et Savisaar peab jätkama oma tegevust nii erakonna esimehe kui Tallinna linnapeana.

Riigiprokuratuur annab teada, et ei alusta kriminaalmenetlust Keskerakonna võimaliku ebaseadusliku rahastamise uurimiseks, sest kapo on kuriteo ära hoidnud.


23. detsembril 2010

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser teatab, et sotsid lahkuvad Tallinna võimukoalitsioonist.

Keskerakonna Pärnumaa piirkonna juhatus avaldab Savisaarele ja tema tegemistele jätkuvat ühtset toetust.


28. detsembril 2010

Keskerakonna tõekomisjon on lubanud välja öelda oma hinnangu Savisaare rahaskandaali suhtes. Sama päeva õhtul koguneb seisukoha võtmiseks Keskerakonna Pärnu piirkonna juhatus.



“Iga teene ootab vastuteenet, iga rahaeraldise eest esitatakse kunagi arve. Eesti riik ei tohi end kunagi leida olukorrast, kus tal on teiste riikide ees avalikkusele teadmata tasumata arveid või vastamata teeneid.”

Eesti president Toomas Hendrik Ilves (21.12.2010)


“Valimised on demokraatlikes Euroopa riikides siseriiklik asi ning selleks ei tohi välisriigi raha küsida.

Raha küsimine on raske eksimus.”

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas (17.12.2010)


“Kui üks erakonna esimees läheb küsima valimiste korraldamiseks raha endiselt KGB kõrgelt ohvitserilt (st Jakuninilt, toim), siis mis see ikkagi on? Minu jaoks on selline raha küsimine jälk ja jälestusväärne. See on asi, mida Eesti rahvas peab kindlasti teadma.”

Peaminister Andrus Ansip (19.12.2010)


“Raha küsimine Venemaalt, mis jääb väljapoole kiriku ehituse toetust, on veenvate argumentidega kinnitust leidnud.”

Kaitseminister Jaak Aaviksoo (21.12.2010)


“Inimene, kes küsib välisriigi võimuesindajalt raha, et sellega varjatult maksta partei võlgu, ei tohi juhtida riigikogus esindatud erakonda.”

Riigikogu liige ja ekspeaminister Mart Laar (22.12.2010)


“Mul pole alust arvata, et kapo valetab.”

Riigikogu liige ja omaaegne siseminister Toomas Varek (22.12.2010)


“Savisaar küsis raha selleks, et tulla Eestis võimule.”

Riigikogu liige Ken-Marti Vaher (23.12.2010)


“Selleks, et Keskerakond saaks edasi minna, peaks Edgar Savisaar oma juhtivad ametid maha panema.”

Riigikogu liige ja endine siseminister Kalle Laanet (22.12.2010)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles