Vanapaberikonteinerid tehti tühjaks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumehanged takistasid vanapaberikonteinerite tühjendamist.
Lumehanged takistasid vanapaberikonteinerite tühjendamist. Foto: Ants Liigus

Lumeuputus tekitas vanapaberiuputuse. Lumi mattis enda alla vanapaberi kogumise konteinerid, mis üle ajasid. Tänaseks on olukord lahenemas.

Aasta esimestel nädalatel tõusis Pärnus nurin, et vanapaberi kogumise konteinerid pole tühjaks veetud. Neisse lisa tuua püüdnud inimestel tuli kandam sinnasamasse maha jätta või koju tagasi viia.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna keskkonna peaspetsialist Katri Sutt ütles, et on olukorraga kursis.

“Viimastel nädalatel ei suudetud kõiki konteinereid lumest lahti ajada ning need jäid tühjendamata,” tunnistas Sutt, kuid lisas, et see väide ei käi sugugi kõikide Pärnu vanapaberikonteinerite kohta.

“Korterelamute juures ja parklates asuvad konteinerid suudeti lumest lahti hoida ja neid tühjendati korrapäraselt,” selgitas peaspetsialist. “Lisan, et vastavalt linna jäätmehoolduseeskirjale peab kõigil kaheksa või enama korteriga kinnistutel olema vanapaberi ja kartongi kogumiseks eraldi konteiner, kui majal pole tahkekütusel põhinevat lokaalkütet.”

Lumest saadi jagu, varastest mitte

Sutt kinnitas, et nüüd, kui lumest on jälle jagu saadud, käib konteinerite tühjendamine korrapäraselt.

“Eelmisel nädalal saime kaubale osaühinguga Roveel, mis ajas 46 ligipääsmatut konteinerit lumest lahti, ja eile algas nende tühjendamine,” teatas Sutt. “Konteinerite ümbert lükkas lund ka aktiviseerimiskeskus Tulevik, aga külmunud lumi käis neile ilmselgelt üle jõu.”

Sutt kurtis, et viimasel ajal on hakatud vanapaberikonteinereid varastama, neid on isegi jõest välja õngitsetud. “Seetõttu praegu Vana-Pärnus Haapsalu ja Põllu tänava nurgal asuma pidavat vanapaberikonteinerit pole,” märkis ta.

Linnavalitsuse majandusosakonna andmete järgi on Pärnus laiali paigutatud 15 vanapaberi kogumise konteinerit ja neid leiab igast linnajaost. Konteinereid tühjendab kolm ettevõtet, igaühel on hooldada viis mahutit. Need ettevõtted on mittetulundusühingud Eesti Taaskasutusorganisatsioon, Eesti Pakendiringlus ja osaühing Tootjavastutusorganisatsioon.

Kui mõnel paberikonteinereist juhtub küljes olema OÜ Paikre firmamärk, on tegemist eksitava teabega, mis tuleneb sellest, et uued kasutajad pole mõnd vana logo uuega asendanud.

Vanapaberi eest võib raha saada

“Paikre prügila vanapaberi tasuta kogumisega Pärnus ei tegele, küll ostame vanapaberit kokku Raba tänava sorteerimisjaamas,” sõnas OÜ Paikre direktor Teet Kurs.

Paikre hinnakirja järgi makstakse ajalehtede eest 31.95 eurot tonnist, vanapaberi eest niisama palju ja papi eest 63.91 eurot tonnist.

Alates kahest tonnist tullakse materjalile Pärnu linna piires järele ja kui kokkuostetavat makulatuuri on kogunenud üle kümne tonni, sõidetakse Paikrest sellele järele mis tahes alevikku, külasse või tallu kogu Pärnumaal. Tasu makstakse sellegipoolest senise hinnakirja alusel.

Paikre sorteerimisjaamas Raba 39 ostetakse kokku ka kilet, läbipaistvat ja kirjut plasti, silokilet ja muid plastpakendeid, kuid enne kohaletoomist tasub asja täpsemalt uurida kas OÜ Paikre või Pärnu linnavalitsuse kodulehelt linkide keskkond/jäätmemajanduse alt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles