Gripipaanika põhjustas Pärnus vaktsiinipõua

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstid ootavad Vaxigripi-nimelist vaktsiini, mis annab korraga kaitset mitme gripitüve eest.
Perearstid ootavad Vaxigripi-nimelist vaktsiini, mis annab korraga kaitset mitme gripitüve eest. Foto: Priit Simson/Postimees.

Pärnu Postimehe poole pöördus murelik linnakodanik, kes oma sõnutsi oli üritanud mitu päeva end Pärnu perearstikeskuses nii sea- kui tavagripi vastu kaitsepookida, ent ei saanud seda soovitud vaktsiini puudumise tõttu teha.

Pärnu perearstikeskuse vaktsineerimiskabineti õde Mare Tagu ütles, et keskusel on nii sea- kui tavagripi vaktsiin olemas küll, ent mitte korraga mõlema gripitüve vastu aitav hooajaline vaktsiin Vaxigrip. “Inimesed soovivad just seda kompleksset vaktsiini. Ja me ootame Vaxigrippi ravimite hulgimüüjafirmadelt juba teist nädalat. Küsin ja helistan neile iga päev,” põhjendas Tagu.

Meditsiiniõe andmeil tõi üks ravimifirmadest möödunud nädalal Eestisse 100 doosi Vaxigrippi, Pärnu perearstikeskusele ei jagunud sealt aga kümnendikkugi.

Just nii palju tehakse Pärnu perearstikeskuses gripi kõrghooajal päevas gripivastaseid kaitsepookimisi. Doos Vaxigrippi maksab üheksa eurot ja 60 senti.

Seagripivaktsiinidest on perearstikeskusel olemas Pandemrix, millega mullu sadu pärnakaid selle gripitüve vastu vaktsineeriti.

Nüüd aga peljatakse seda vaktsiini kui katku. Põhjuseks hiljuti nii Eesti kui Soome meedias kõneainet pakkunud uudis, et Soomes on avastatud 55 juhtumit, kus Pandemrixi seostatakse narko- ja katalepsiaga – haigustega, mille puhul inimene muu hulgas võib ootamatult pikaks ajaks unne vajuda.

Pandemrixi asemel kasutavad põhjanaabrid nüüd uut hooajalist vaktsiini.

Tagu rääkis, et kui inimesed hakkaksid end gripi vastu aegsasti kaitsesüstima, ei tekiks ulatuslikku vaktsiinipõuda. “Meie tegime gripi vastu vaktsineerimisega algust juba oktoobris. Enamasti saabub vaktsineerimise kõrglaine detsembris, tänavu talvel aga tuli jaanuari teisel poolel,” sõnas Tagu, kelle meelest on üleöö kasvanud vaktsiininõudluse taga ajakirjanduses ilmunud sõnumid (sea)-grippi haigestumisest.

Sama meelt oli perearst Linda Lõoke Mai perearstikeskusest. “Et eelmisest ja üle-eelmisest aastast jäid suured kogused gripivaktsiine üle, telliti neid sel aastal vähem,” selgitas Lõoke.

Perearst ütles, et tema teada pole praegu Vaxigrippi üheski Pärnu linna perearstikeskuses ega Pärnu haigla nakkusosakonnas. “On lootust, et lähiajal jõuavad Pärnusse uued doosid,” lausus Lõoke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles