Kommentaar: Töökoha valiku määrab palk

, Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi õppedirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Orgmets.
Einar Orgmets. Foto: PP

Alates 2002. aasta vastuvõtust toimub veterinaarmeditsiini eriala õpe kuueaastase õppekava alusel, mis võimaldab üliõpilastel viimasel kursusel valida õppeained kolme valikmooduli vahel: produktiivloomade ja hobusemeditsiin, lemmikloomade meditsiin ning toiduhügieen ja veterinaarne rahvatervishoid.

Eriala valikmooduli õppeainete läbimisel õpitakse süvendatult valitud suuna õppeaineid, kusjuures produktiiv- ja lemmikloomade mooduli läbimisel on põhirõhk eeskätt praktiliste oskuste omandamisel.

Seda pole päris korrektne spetsialiseerumiseks nimetada, sest viis aastat õpivad kõik üliõpilased ühe ja sama õppekava alusel. Omandatakse teoreetilised teadmised ja praktilised oskused nii produktiivloomade, lemmikloomade kui toiduhügieeni alal.

See võimaldab lõpetanul loomaarstina töötada ükskõik millises eelnimetatud valdkonnas, olenemata sellest, millise valikmooduli ta kuuendal õppeaastal läbis. Uue õppekava alusel on veterinaarmeditsiini eriala lõpetanud kolm lendu.

Praktika on aga näidanud, et produktiiv- ja lemmikloomade valikmooduli valijaid on olnud peaaegu võrdselt. Mõnevõrra vähem on valitud toiduhügieeni suunda.

See, millisesse valdkonda keegi pärast lõpetamist tööle läheb, on igaühe vaba valik. Täpne sellekohane statistika veel puudub.

Kuueaastase õppekava alusel on olnud veterinaarmeditsiini eriala lõpetajaid aastatel 2008–2010 kokku 68, neist 24 Soome ja 44 Eesti päritolu. Samal perioodil on lõpetanud vana, viieaastase õppekava alusel 11 tudengit, kellest neli oli Soomest.

Viimastel aastatel on valitsenud tendents, et ka Eestist pärit lõpetajad on läinud Soome tööle.

Töökoha valiku määrab suures osas töötasu, mis ilmselt lemmikloomade valdkonnas on suurem kui produktiivloomade alal. Sellest ka erinev jagunemine valdkonniti pärast lõpetamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles