Algas Tartu–Sindi kõrgepingeliini ehitus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu–Viljandi–Sindi kõrgepingeliini ehitusel püstitatakse praegu terasest torumaste.
Tartu–Viljandi–Sindi kõrgepingeliini ehitusel püstitatakse praegu terasest torumaste. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu külje all Viljandi maantee ääres hakati kaks nädalat tagasi ehitama 162 kilomeetri pikkust Tartu–Viljandi–Sindi kõrgepingeliini, mis oma konstruktsioonilt on Eestis enneolematu, kirjutab Tartu Postimees.

Elering OÜ juhatuse liikme Kalle Kilgi sõnutsi suurendab rajatav õhuliin Eestis just ida-läänesuunalist läbilaskevõimet ja tõstab Pärnu, Viljandi ja Tartu piirkonna varustuskindlust.

Samuti loob uus kõrgepingeliin Kilgi jutu järgi eelduse rajada tulevikus Eesti ja Läti vahele kolmas suurem elektriühendus.

Eleringi esindaja selgitusel rajatakse niisugust kõrgepingeliini, kus samadel mastidel jookseb nii 330- kui 110kilovoldise pingega liin, Eestis esimest korda.

 “Konstruktsioonilt nii võimsaid ja kalleid asju ei ole Eestis tehtud,” kinnitas Kilk. Lisades, et kindlasti on tegu selle kümnendi projektiga.

Kõrgepingeliini plaanimist alustati kaheksa aastat tagasi ja ehitushanke võitis AS Empower. Ligi 40,4 miljonit eurot (632 miljonit krooni) maksev õhuliin peaks valmima 2014. aasta septembris.

Kuigi 95 protsenti uuest liinist kulgeb piki senist liini, mis ehitati aastatel 1956–1957, jääb teele palju soid-rabasid ja see muudab ehituse keeruliseks.

Kahe nädalaga on Empower püsti pannud 14 Soomes valmistatud terasest torumasti. Empoweri objektijuhi Kaido Kase sõnutsi on 35–45 meetri kõrguste mastide vahe keskmiselt 450 meetrit.

Kogu liini peale kulub umbkaudu 323 torumasti ja 120 terassõrestikmasti, 2640 kilomeetrit juhet ja 340 kilomeetrit piksekaitsetrosse.

Ehitus on jagatud viide etappi, millest esimene ehk Tartu–Puhja lõik peab olema valmis selle aasta 15. augustiks ning teine, Puhja–Viljandi lõik järgmiseks suveks.

Tartu– Viljandi–Sindi kõrgepingeliini projekt koos eeltööde ja ehitusega läheb Eleringile maksma 47,2 miljonit eurot (738,5 miljonit krooni).

Rajatav kõrgepingeliin läbib Pärnumaal Saarde valda, Kilingi-Nõmme linna, Surju, Paikuse ja Tori valda, Sindi linna ja Sauga valda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles